Bu Yazıda kendi bahçemizin etrafını çevirmek için yürüttüğümüz mücadeleden bahsedeceğim. Tel çit uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Tel çit ( tel örgü ) maliyeti ve kullanılan farklı malzemelerin fiyatları hakkında biraz bilgi verelim.
Haydi başlayalım;
Genel anlamda arazi satın alındığında iç güdüsel olarak akla ilk gelen şey etrafını çevirmek oluyor. Yabancı girmesin, yabani hayvanlar girmesin, yerim belli olsun gibi bahanelerin altında sanırım sadece özel mülk – sahip olma dürtüsü yatıyor. Dünya malı işte biraz da biz oyalanırız. Sonra yanımızda götürecek halimiz yok ya.
Bizde her yeni mülk sahibi gibi bu konuyu nasıl halledebiliriz diye düşünmeye başladık. Aldığımız arazinin çok engebeli olması bizim için belirleyici oldu. Arazi yapısı yüzünden beton mikserinin çoğu alana ulaşamayacak olması, mecburen elle karılan çimento yapılmasını zorunlu kıldı.
Direklerin dikileceği yerlerin dik yamaçlarda yer alması da üstesinden gelinmesi gereken büyük bir sorundu bizim için.
Tel çit uygulaması işini almak için araziye gelen herkes kapıdan tepeye doğru göz atıp, arkasına bakmadan kaçmaya başladı. Maliyet hesabı çıkarıp fiyat bile vermediler. “Abi buraya şu direk olmaz, abi buraya şu tel olmaz, yok mikser girmez” vs bahanelerle uzak durdular.
Sonuçta bizde bahçeyi görüyoruz. Tel çit uygulamasının zor olacağının bizlerde farkındayız. Düz arazideki maliyetle aynı olmayacağını biliyoruz. Ama bahçeye gelen 3-4 firmadan fiyat bile almayı başaramadık. Bu durum böyle olunca, “ustalar” geldiklerinde korkmasınlar diye direk dikilecek yerleri yani sınırlarımızı iş makinesiyle düzelttirmeye karar verdik.
Tabi bunun için öncelikle sınırlarımızın belirlenmesi gerekiyordu. Yer belirleme işlemi için harita mühendisiyle anlaşıldı. 2016 yılı Temmuz ayında 450 tl gibi bir ücret talep ettiler. Tapu İl Müdürlüğünün anlaşmalı firmasından daha uygun olduğu için dışardan bir harita mühendisiyle çalışmaya karar verdik. Zaten bu çalışmada mühendislik bir iş yok. Eldeki GPS gibi bir makinaya parselin koordinatları giriliyor. Tüm o koordinatlar parselin köşesini temsil ediyor. Ve o köşeye gelindiğinde alet ses çıkarıyor. Olayın özeti bu şekilde.
Harita mühendisinin gösterdiği yerlere demir çubuklar çaktırdık. Yaklaşık 16-17 demir çubukla tüm köşelerimiz belli olmuş oldu. Bu köşeleri hırdavatçıdan aldığımız kırmızı beyaz şeritle birbirine bağladık. Böylece arazinin satın alınmasından bu yana ilk kez tam olarak sınırlarımızı görmüş olduk. Sınırlar öyle yerlerden geçiyordu ki bırakın beton karıp çukur kazmayı; yürüyerek oraya ulaşmak bile büyük bir eziyetti.
Arazinin etrafının doğru bir şekilde belirlenmesinin ardından iş makinasının düzeltmesi gereken yerler ortaya çıkmış oldu. Küçük paletli iş makinası için saatlik 80 TL verdik. Bu makine 3 gün boyunca tel çitin çekileceği yerleri düzeltmek için arazide çalıştı. Operatörünün tecrübeli olması sayesinde “burdan bu iş makinası çıkmaz”, “burda iş makinası çalışamaz” denilen her yerde gerekli tüm çalışmalar yapıldı. Ve tüm sınırları kapsayacak şekilde 1 – 1,5 metre genişliğinde bir yol hazırlanmış oldu.
Artık sıra tel çiti yapacak yiğidi bulmaya gelmişti. Çünkü tüm “ustalar” düm düz arazide tel çit uygulaması yapmak istiyordu. Birkaç denemenin ardından Kemalpaşa Çit diye bir firmayla anlaştık. Arazinin engebeli olması sebebiyle maliyetlerini ona göre çıkardılar. Ayrıca çalışmaları sırasında düzeltilmesi gereken yerler için tekrar iş makinası çağırdılar. Tüm bunların parası da tarafımızca ödendi. Tabi ki evdeki hesap yine çarşıya uymadı. Arazinin büyük olması sebebiyle yaptığımız en büyük harcama kalemi bu oldu bizler için.
Şimdi gel gelelim tel çit maliyeti hesabına ve malzemelerin özelliklerine. Piyasada tel çit işiyle uğraşan birçok firma olduğu gibi tel çit uygulamaları için de birçok çeşit mevcut. Bunlardan en yaygın olan 3 çeşitten bahsetmek istiyorum.
İlk çeşidimiz beton direk ve 2,5mm tel. 2,5 metrelik bir beton direğin ağırlığı yaklaşık olarak 65 kilo civarında. Çok hantal bir yapıya sahip. Fakat eğer içindeki demir iyi kullanılmışsa ömürlük bir çalışma için uygun. Genelde düz arazilerde tercih edilen beton direklerin üst kısımları düz olabildiği gibi jiletli tel uygulaması için eğik olan modelleri de mevcut. Uygulamada ise yaklaşık olarak 50-60 cm kadarı toprağa gömülüyor ve beton dökülüyor. Hiçbir şekilde bu direklere zarar vermek mümkün değil. Ama unutmamak lazım ki kötü niyetli kişiler siz orda yaşamadığınız sürece ne yaparsanız yapın bahçeye girip istediği her şeyi yapabilirler. Bu yüzden ortalama ömürlük bir çözüm işinizi görecektir. Fazla teferruata kaçmaya gerek yok. Eğer 2,5 metrelik meton direk, 2,5 mm kalınlığında tel örgü ve beton direğin üst kısmında 3 sıra dikenli tel düşünüyorsanız metrekare fiyatı olarak 32-33 lirayı alabilirsiniz. Tabi bu fiyat ekstra tüm uygulamalar eklendikçe değişecektir.
Bahçemiz için ilk aşamada bizlerde beton direkten yana araştırmalar yaptık. Fakat tel çit uygulamasında direğin bazı noktalara götürülmesinin imkansıza yakın olması ve bu durumun külfet yaratması ile güzel bir alternatifi olması sebebiyle beton direk çalışmasından vazgeçtik.
İkinci çeşidimiz ise fazla zeki bir ustamızın önerisi. Kendisi geldi araziye. Zor bela ortasına kadar yürüdü. Ve “buraya profil çit çakıcaz abi” dedi. Buda yeni çıkmış youtube da videoları da var. L şeklinde ince profili bir makine 2 kişinin yardımıyla çakabiliyor. Yaklaşık 30-40 cm derine giriyor. Fakat bu profil o kadar ince ki bize hiç güven vermedi. Profil için çukur açılmıyor, beton dökülmüyor ve yüksekliği 1,60 metre… E tabi böyle olunca da fiyatı diğer iki tel çit uygulama çeşidine göre yarıya geliyor. Metrekare uygulama fiyatı yaklaşık 13-14 tl civarında. Fakat burdaki en büyük sorun bu profiller galvaniz vs değil yani illaki paslanacak ve çürümeye başlayacak. E öyle oluncada her yıl yada iki yılda bir mutlaka tüm profillerin boyanması gerekecek. Sonuç olarak bu yöntem bir hayat kurmayı planladığımız bahçemiz için bize uygun gelmedi. Hiç düşünmedik.
Üçüncü çeşidimiz ise son yılların gözdesi. Hem hafif hem sağlam hem de paslanmaz yapıya sahip galvaniz boru uygulaması. Hafif dediysek 60 mm kalınlığında 2 metrelik bir galvaniz boru yaklaşık 16-17 kg civarında. Bu özelliklerinin yanında ömürlük olması ve yine beton direk gibi betona gömülmesi galvaniz boru uygulamasını bizim için cazip hale getirdi. Tabi ki sağlamlık yine sizin seçiminize kalmış durumda 48 mm boru, 60 mm boru, 80 mm borunun sağlamlığı ve uzun yıllar beklenen dayanıklığı aynı olmayacaktır.
Bizler uygulamamızda 60mm kalınlığında 2,5 metre boyunda galvaniz boru, 2,5mm kalınlığında 15 metre yüksekliğinde tel örgü, galvaniz borunun paslanmaz kapağı ve telin üzerinde 3 sıra dikenli tel ücreti olarak metrekare için 34 liraya anlaştık. Gördüğünüz gibi fiyat beton direkle aynı civarda. Tabi arazinin eğimi yüzünden iş makinasıyla çalışırken bazı yerlerde kot farkı oldu bizlerde bu yerler için 3 metre uzunluğundaki galvaniz borulardan ve 2 metre yükseklikteki tel örgüden kullandık.
Bunların dışında mümkün olduğunca yabani hayvanların çitin altından bahçeye dalmasını engellemek amacıyla her tel örgü kazıkla yere sabitlendi. Ve 3 ayrı noktadan tel örgü direklere sabitlendi. İşlem bittiğinde dayanıklılık açısından beton direkle arasında herhangi bir fark gözümüze çarpmadı. Çünkü bu uygulamada da insan gücüyle zarar vermek imkansız.
Ve sıra geldi kapılara. Bahçenin büyük olması ve arka kısmının ormana bakması sebebiyle, yarın bir gün meydana gelebilecek bir yangında müdahaleyi hızlı yapabilmek için arka tarafa bir servis kapısı açtırmaya karar verdik. Servis kapısı ücreti 2016 Kasım fiyatı 450-500 tl civarında.
Ön tarafa ise yanlara doğru açılır 4 metre boyunda 2 metre yüksekliğinde giriş kapısı yaptırdık. Bu giriş kapısının bize maliyeti 1000 tl oldu. Çok farklı modeller ve uygulamalar mevcut. Biz uzun ömürlü olabileceğini düşündüğümüz bu kapıyı tercih ettik. Sizlerde maddi duruma ve bahçenin durumuna göre farklı çeşitleri tercih edebilirsiniz.
Sonuç olarak özetle; Tel çit uygulama modellerinde yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda engebeli araziler için galvaniz direği kesinlikle gönül rahatlığıyla önerebilirim. Biz uygulamadan fazlasıyla memnun kaldık. Umarım uzun ömürlü bir çalışma olmuştur.
Sizler de bu yazıya yorum yaparak kendi uygulamalarınızdan veya tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz. Hatta yazıda değinmeyi unuttuğum yanıt verebileceğim bazı sorularınız bile olabilir.
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER
- Konteyner Evimizin Detaylı İnceleme Yazısı.
- Tel Çit Uygulamamız ve Detaylı Maliyet Hesabı
- Bahçemize Elektrik Alma Hikayemiz.
- Damlama Sulama Sistemi Kurdurduk.
- 180 Tonluk Perde Beton Su Deposu Yaptırdık.
- Sıvı ve Katı Solucan Gübresi Uygulamamız.
- Bosch Elektrikli Tırpan İncelemesi
- Sırt Tipi Benzinli Tırpan İncelemesi
- Einhell Elektrikli Su Motoru İncelemesi
- 16 Litrelik Akülü İlaçlama Makinesi incelemesi
- Sondaj Etüdü Yaptırdık.