BENZİNLİ SU MOTORU VEYA ELEKTRİKLİ SU MOTORU NASIL KULLANILIR?
Bahce Blog okurları uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Uzun süredir hobi bahçemizde herhangi bir çalışma yapılmadığından bloğuma yazı giremiyordum. Sadece yorumları ve mailime gelen soruları elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyordum. Fakat bu yazıyı yazmam elzem bir hal almaya başladı. Gelen maillerde sıkça sorulan
su motoru nasıl çalıştırılır? sorusunun cevabını bu yazımda olabildiğince detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
Bloğumu takip edenlerin bileceği üzere bahçemizde uzun araştırmalar sonucu
elektrikli su motoru kullanmaya karar vermiştik.
Hangi su motorunu tercih etmeli? adlı yazımda elektrikli su motoru seçimi sırasında nelere dikkat ettiğimizi neden elektrikli su motoru tercih ettiğimizi anlatmıştım. Bu yazımda da sizlere
elektrikli su motorunun nasıl çalıştırılacağını anlatmaya çalışacağım.
Su Motoru Nasıl Kurulur?
Aslında elektrikli su motoru ve
benzinli su motorunun çalışma prensipleri arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Elektrikli su motorunda bir tuşa basılırken, benzinli su motorunda kendine özgü çalıştırma ritüeli uygulanıyor. Onun dışındaki her aşama aynı.
Biz bahçemizde einhell marka 1 inçlik su motoru kullanıyoruz. ( Aşağıda resmi olan ) Anlatımı yaparken bilgileri buna göre vereceğim. Siz satın aldığınız motora göre gerekli çıkarımları yaparsınız. Su motorumuzu aldığımızda biz de bu konuda sorun yaşamıştık. Şimdi düşününce komik geliyor. Cahillik gerçekten kötü 🙂
ELEKTRİKLİ SU MOTORUNU ÇALIŞTIRMAYA HAZIRLAMA
Elektrikli su motorumuzu satın aldık. Ardından moturun giriş ve çıkışlarının ¾ hortuma göre olduğunu öğrendik. Fakat ¾ hortumu evde denediğimizde giriş ve çıkışları içerisine alamadığını gördüğümüzden 1 inçlik hortumumuzu hazırladık ve bahçeye gittik.
Bahçede suyu tulumbadan çekip su çukurumuza basacaktık. Motorun çekme yaptığı girişe 1 inçlik hortumumuzu bağlayıp hortumu ucu boş bir şekilde tulumbaya sarkıttık. Diğer ucunda bağlantısını yapıp çukura sallandırdık. Ve düğmeye basınca su çekme işinin hallolacağını düşündük. Düğmeye bastık ve motor sesinden başka bir aksiyon olmadığını görünce hayal kırıklıklarımızla baş başa kaldık. Tabi bu durumda insan, motorun gücünün yetmediğini falan düşünüp daha da fazla kahroluyor
Uzun araştırmaların sonucu kocaman bir hüsran… Motorun elektrikli olduğu için çekme yapmadığını düşünüyoruz bir yandan. Elektrikli motoru tercih ettiğim için kısa süreli bir pişmanlık yaşıyorum. Derken cahilliğimizin yüzümüze vurulduğu o an geliyor.
Su Motoru İçin Gerekli Diğer Malzemeler
Komşumuzu aradığımızda gerçeklerle yüzleşiyoruz ve aydınlanıyoruz. Su motorunu çalıştırmak için motorun su çekeceği yere aşağıda resmini gördüğünüz
çek-valf alınması gerekiyormuş. ( Biz ortadaki resimdekini kullanıyoruz. ) Çek – valf dediğimiz suyun çekilmesini sağlamanın yanında suyun geriye gitmemesini sağlıyor. Çekvalflerin piyasada çok çeşidi var. Biz plastik olanı aldık ve fazlasıyla işimizi görüyor. Fiyatı 17 liraydı sanırım. Gittiğim nalburda bana ilk önce demir olanı göstermişlerdi fiyatı 50-60 tl civarıydı.
Tabi iş çekvalf i hortumun ucuna takmakla bitmiyor. Suyun çekileceği hortumun ucunda çekvalf takılı hortum motora bağlanıp, bağlantı yerinin bakır telle sıkılması gerekiyor. Sonrasında diğer hortumdan ( şeffaf hortum ) su doldurularak, suyun motorun içinden geçip sarı hortumu tam olarak doldurması sağlanır. Ucunda çek-valf olan hortum kuyuya yada tulumbaya yani su çekilecek yere sallandırılır. Ucundaki ağırlık sayesinde su seviyesi yeterli olduğu sürece suyun içinde batık halde duracaktır.
Aşağıdaki fotoğrafta bahçemizdeki elektrikli
su motorunun bağlantılarının nasıl yapıldığını görebilirsiniz.
Görüldüğü şekilde düzenek kurulduktan sonra elektrikli su motorunun düğmesine basılıp çalıştırıldığında motorumuz canavar gibi suyu çekmeye başlıyor. Eğer bu durumda da suyu kuvvetli çekemiyorsa mutlaka iki bağlantının birinde hava kaçağı vardır. Biz ilk aşamada bu tüm bağlantılar için kelepçe almıştık. Teorik olarak kelepçelerin bağlantıları sıkmak için iyi bir çözüm olduğunu düşünmüş olsak da gerçeğin o yönde olmadığını gördük. Bu sebeple tüm bağlantılar için bakır telin kerpeten veya pense sıkıştırılması gerekiyor.
Artık elektrikli
su motorumuz güzelce su aktarımını yapar hale gelmiş olması gerekiyor. Bu aşamadan sonra motorun 1 er saatlik arayla kontrol edilmesinde fayda var çünkü su aktarımı sırasında basınçtan dolayı bağlantılardan su kaçırabiliyor. Bu durum da motorun randımanını çok düşürüyor. Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda mutlaka su kaçıran bağlantıdaki bakır tel sökülüp yenisinin takılması gerekiyor.
İkinci önemli bir hususta her ne kadar bizim aldığımız elektrikli su motorumuzun ısındığında kendini rölantiye alma özelliği olsa da her 4-5 saatlik çalışmanın ardından yarım saat dinlendirdik. Malum İzmir’in havası güneş altında 45 dereceleri bulurken herhangi bir makinanın direk güneşe maruz kalırken uzun saatler çalışması pek sağlıklı değil.
Elektrikli Su Motoru Uzun Kullanım Tecrübelerim
Yoğun kullanım sonrası Einhell su motoru hakkında bir şeyler paylaşmak istiyorum. Motorla hesaplamalarımıza göre yaklaşık 250 tona yakın su transferi yapmışız. Günde 10 saat çalıştığı hatta akşamdan sabaha çalışıp su depomuzu doldurduğu çok zaman oldu. Ve bize herhangi bir sıkıntı yaratmadı. Özellikle elektrikli olduğundan dolayı gürültüsünün de çok az olmasından dolayı gece motoru çalıştırdığımızda kimse rahatsız olmadı. Yoksa benzinli bir su motorunu bu şekilde çalıştırmak mümkün değil. Benzinle yağla uğraşmakta başka bir dert.
Tabi biz 1 inçlik bir motordan bahsediyoruz. Bizim bahçemizin işini rahatlıkla gördü. Eğer siz 2-3-4 inçlik motora ihtiyaç duyuyorsanız ya da bahçenizde elektriğiniz yoksa mecburen benzinli su motoruna yönelmeniz gerekecek. Bloğumu takip edenler bilecektir. Bahçemizde yaklaşık 300 civarı yeni dikilen meyve ağacımız mevcut. Elektrikli su motoru ile 20 şer tonluk iki su depomuza bastığımız su ile yaz boyunca her 10-12 günde bir sulama yaptık. Bu anlatımdan çıkarımınızı yaparak bu motorun bahçeniz için yeterli olup olmayacağına karar verebilirsiniz.
Birazda teknik detay vererek amansızca övdüğüm Elektrikli su motoru yazımıza son verelim
Altta fotoğrafını gördüğünüz su motoru saatte 1-1,5 ton su basabiliyor. Ve Yazın en sıcak ayında konteyner evdeki aydınlatma ve sadece su motorunun elektrik harcadığı ağustos ayında elektrik faturamız 25 tl geldi. Yakıt sarfiyatı olarak benzinli motora istinaden çok daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca herhangi bir bakımda gerektirmedi bu güne kadar. Malum çekvalf aynı zamanda yabancı cisimlerin motorun içine girmesini de engelliyor.
Sulama İçin Alternatif Çözüm Önerisi
Ayrıca eğer su deponuz yoksa ve yeterli bir su kaynağından su çekme şansınız varsa, bahçenize kuracağınız damlama sulama sistemine suyu bu motor aracılığıyla verebilirsiniz. Depo masrafına katlanmanıza gerek kalmaz. Şahsen böyle bir şansımızın olmasını çok isterdim. Böylece 10 bin liralık su deposu ve zemin betonu maliyetine katlanmak zorunda kalmazdık.
Elektrikli su motorları hakkında merak ettiklerinizi bu yazının altına yorum olarak belirtebilirsiniz. Böylece yazıyı daha da zenginleştirme fırsatı bulabiliriz. Kişisel maillerde sadece bir kişi bilgi sahibi olurken yorumları herkes görebildiği için daha geniş bir kitleye ulaşabiliriz.
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER
Okunma Sayısı:
58.768
Merhaba Çağlar. Çok güzel blog hazırlamışsın eline sağlık. Aynı motordan düşünüyorum. Yazın akmayan yada çok az akan deremiz var. Bi yere çukur açıp önünü kesip suyu toplamayı, bu sayede de kuruyan tarlayı inekler için azar azar yer yer sulamayı düşünüyorum.
Derinlik 3 metre falan olacak lakin sulama yapacağım yer 30 ila 50 metre arası değişiyor. Derinlik olarak sorun yok da bu motor maksimum 50 metreye su basar mı? Sulayacağım yer dereden çok hafif meyilli, yani bayır yukarı, kafama o takılıyo, boşuna masraf yapmak istemiyorum. Cevabını bekliyorum, kendine iyi bak.
Yusuf bey merhaba,
Yorumunuz için teşekkür ederim. Einhell elektrikli su motoru bahçe için aldığımıza en çok memnun olduğumuz ürün. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ben şuan bu motorla 6 metre derinlikli kuyudan yaklaşık 100 metre uzaklıktaki ve 15 metre yüksekliktemi su tanklarıma su basıyorum.
Burda ifade edilen yerden dikey yükseklik. Yoksa yatak uzaklıkta hiçbir sorun yok. 200 metreyede rahatlıkla suyu basar. Elektrikli su motoru konusunda Memnun kalacagınıza eminim.
Saygılar
Merhaba. Bahçeme 600 metre uzaklıkta dsi sulama vanasi var. Oradan bahçeme toprak alti borulama ile su getirmek istiyorum. Başka alternatif su kaynağı da yok. Vana da 4 atü basınç varmış. Bahçem 600 metre uzakta ve vanadan da daha yüksek konumda. Su borusu döşeyeceğim yol hafif yukarı meyilli olarak geliyor bahçeme. Ekonomik ama sağlam bir toprak alti boru tavsiyeniz var mı. 4 atü basınç yeterli mi bahçeme suyu ulaştırmak için. 400 mm dusunuyorum cap olarak. 6 yada 10 atü basinca dayanikli.
Ahmet bey merhaba,
Açıkçası sorunuz beni aşıyor. Teknik bilgi gerektiriyor. Size önerim ilçenizdeki bahçe aletleri satan dükkanlara danışmanız yönünde.
Saygılar
bu makinanın giriş ve çıkış ölçüleri 33.mm olarak görülüyor. giriş olarak tamam da çıkış olarak 25mm normal su hortumu taksak sıkıntı olurmu.
bu makinanın giriş-çıkış hortum ölçüleri 33. mm görünüyor. giriş tamamda çıkışına 25 mm normal hortum taksak sıkıntı olur mu.?
Merhaba Çağlar , bende bahçem için damlama sulama sistemi kurmak istiyorum 140 ağacı damlama ile sulayacağım, benim tekniğim biraz farklı olacak, 4 zamanlı jenaratör ve elektrikli motor kullanmak istiyorum, böylece diğer elektrikli aletleri de kullanabilirim ve aydınlatma lazım olduğu zaman halledebilirim diye düşünüyorum, aklıma takılan şu, bu motor 140 ağaca sulama için yeterli basında ulaşabilir mi 280 tane damlama taksam yine de yeterli olur mu yoksa aynı markanın biraz daha fazla su basanı var onu mu tercih etmeliyim.
Oğuz bey selam,
Sorunuz çok teknik. Yanlış bilgi vermekten korkuyorum. Biz damlama sulamada eğimi kullanıyoruz. Motor sadece tanklara su basıyor. Şuanki aklım olsa ben de büyük motoru alırdım. Zaman kaybının önüne geçmek için. Arazinin eğim durumuna göre doğru değerlendirme yapmanız önemli.
Saygılar.
Merhaba Çağlar Bey
Bizde 45 inden sonra ufak bir tarla aldık.
Blogunuzu internetten bilgi araştırırken denk geldim.
Çok güzel bir blog sitesi olmuş, sizi tebrik ediyorum tecrübelerinizi paylaştığınız için.
Size olan soruma gelecek olursak.
Yaklaşık 100 Metre mesafede ve %5 eğimli arazide bulunan 50 kadar meyve ve limon çamı fidanlarını fazla bir debisi olmayan bir dereden sulamak için burada bahsettiginiz Einhell motor yeterli ve uygun mudur?
Ayrıca elimde 100 Metre 1 parmak dedikleri hortumdan aldım.
Davut bey merhaba,
Yazıda bahsi geçen einhell elektrikli su pompası işinizi görecektir. Kolay gelsin.
Geri bildirim: AKÜLÜ İLAÇLAMA MAKİNESİ İNCELEMESİ - Bahçe Blog | Hobi Bahçesi - Konteyner Ev - Ceviz - Zeytin
Geri bildirim: Elektrikli Su Motoru ile 180 tonluk su depomuzu doldurduk! - Bahçe Blog | Hobi Bahçesi - Konteyner Ev - Ceviz - Zeytin
Geri bildirim: Betonarme Su Deposu Su İzolasyonu Yapımı ( Weber - Kalekim Ürünleri )
Merhabalar Çağlar bey. Bu motoru eve su temin etmek için kullansak musluğu açıp kapamayla kendisi de otomatik açılıp kapanıyor mu acaba?
Bülent bey merhaba,
Elektrikli su motorları sulama amacıyla kullanılır sadece. çalıştır tuşuna basınca çalışır. Musluk açılınca otomatik devreye girmez. Evlere su vermek için hidrofor sistemini araştırmanız lazım.
Saygılar
Hocam merhabalar, bahçedeki kuyumuz yaklaşık 10 metre ve tüm sistemi hazır, hali hazırda kullandığım motor yandığı için yeni bir motor arıyorum ve bu model çok hoşuma gitti. Acaba suyu çekerken herhangi bir zorlanma yaşar mıyım? Veya sizin tavsiye edeceğiniz bir model var mıdır acaba ?
Aynı motordan ben de de var.Çekvalf için Hepsi burada da Eca 1 1/4 kuyu çekvalf 601007019 uygun mudur