TÜM AĞAÇLARA SIVI BORDO BULAMACI UYGULAMASI YAPTIK!
Bahçe Blog okurları merhabalar. Bildiğiniz üzere hobi bahçemizde yaptığımız tüm uygulamaları burada detaylarıyla sizlere aktarmaya çalışıyorum. Bu yazıda sizlere bahçemizde gerçekleştirdiğimiz sıvı bordo bulamacı uygulaması ‘ndan bahsetmek istiyorum. Biraz araştırma yaptığımızda; Bordo bulamacı ( Göztaşı ) mavi renkteki bakır sülfat çözeltisi ve kireç karışımından oluşan, uzun yıllardır meyve ağaçlarını zararlılardan ve soğuktan koruyan bir bileşim olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. hatta bordo bulamacının göztaşının rengini gören babam, köydeyken kendi bahçelerinde de bu tür bir uygulamanın yapıldığını söyledi.
NEDEN BORDO BULAMACI YAPMAYA KARAR VERDİK?
Geçen sene kasım ayı sonunda bahçemizdeki zeytinleri toplarken neredeyse tüm zeytinlerin üzerinde kahverengi tonlarında lekeler gördükten sonra biraz araştırma yaptığımızda bu lekelerin halkalı leke hastalığı ‘ndan kaynaklı olduğunu öğrendik. Tabi durum böyle olunca topladığımız zeytinlerin hepsini yağlık olarak ayırmak zorunda kaldık. Hal böyle olunca sofralık zeytini komşularımızdan temin etmek durumunda kaldık.
Önümüzdeki yıl zeytinlerimizde benzer lekelerin olmaması için ise bordo bulamacı yapmamız gerektiğini öğrendik. İşin içine biraz daha girince bordo bulamacı uygulamasının;
- Hasat sonrası
- Çiçeklenme dönemi öncesi ( yani budama dönemi sonrası ) olmak üzere iki farklı zamanda ve farklı oranlarda yapılması gerektiği bilgisine ulaştık.
Bordo bulamacı uygulama dönemlerini biraz daha ayrıntılı bir şekilde belirtmek gerekirse;
Bordo bulamacı ; Bütün çok yıllık bitkilerde kullanılır.
BAĞDA BORDO BULAMACI UYGULAMA DÖNEMİ
1. UYGULAMA: Kış periyodu boyunca / budamadan sonra
2. UYGULAMA: Çiçekten önce, sürgünler 20-30 cm ye ulaştığında
ZEYTİNDE BORDO BULAMACI UYGULAMA DÖNEMİ
1. UYGULAMA: Hasat sonrası veya budama sonrası
2. UYGULAMA: Çiçeklenmeden önce
FINDIK, BADEM, CEVİZDE BORDO BULAMACI UYGULAMA DÖNEMİ
1. UYGULAMA: Kış periyodu boyunca / budamadan sonra
2. UYGULAMA: İlkbaharda tomurcukların yeni kabardığı dönemde
ELMA, ARMUTTA BORDO BULAMACI UYGULAMA DÖNEMİ
1. UYGULAMA: Kış periyodu boyunca / budamadan sonra
2. UYGULAMA: İlkbaharda tomurcukların yeni kabardığı dönemde
KİRAZ, VİŞNE, ERİKTE BORDO BULAMACI UYGULAMA DÖNEMİ
1. UYGULAMA: Yaprak dökümünden sonra / budamadan sonra
ŞEFTALİ, KAYISIDA BORDO BULAMACI UYGULAMA DÖNEMİ
1. UYGULAMA: Çiçekler açmadan, tomurcukların yeni kabardığı dönemde
NARENCİYEDE BORDO BULAMACI UYGULAMA DÖNEMİ
1. UYGULAMA: Hasat sonrası
*Ağaçta çiçek veya meyve varken uygulama yapmayınız
ANTEPFISTIĞINDA BORDO BULAMACI UYGULAMA DÖNEMİ
1. UYGULAMA: Meyvelerin buğday danesi kadar olduğu dönem
2. UYGULAMA: İlk uygulamadan 15-20 gün sonra
BORDO BULAMACI UYGULAMASI ‘NIN FAYDALARI
- Bordo bulamacı, zeytin, asma, elma, şeftali, kayısı gibi hemen her tür meyve ağacında ve gül, taflan, pittosporum gibi odun gövdeli peyzaj bitkilerinde fungal ve bakteriyel kökenli bir çok hastalık etmenine karşı uygulanan geniş etkili bir zirai ilaçtır.
- Bordo bulamacı uygulamış ağaç dokuları kış donlarına karşı daha dayanıklı olmaktadır.
- İlkbahar dönemi öncesi yapılacak bir bordo bulamacı uygulaması meyve ağaçlarımızın ilkbahar ve yaz dönemi boyunca daha dayanıklı ve sağlıklı bir dönem geçirmesini sağlayacaktır.
SIVI BORDO BULAMACI UYGULAMASI ‘NI NASIL YAPTIK?
Blogumu takip edenlerin bileceği üzere, amatörce de olsa bahçemizdeki işleri uygun maliyetlerle ve kolay yoldan kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Tabi ben hemen işin araştırma kısmına daldım. Ve bordo bulamacı hazırlamak için göztaşının en az 50 litrelik suyla eritilmesi gerektiğini, sonrasında başka bir kapta içerisine yeterli miktarda kireç dökülüp kirecin de suyla eiritilip, bu iki çözeltiyi 100 litrelik başka bir kapta karıştırıp, ilaçlama makinesine doldurulması gerektiğini vs öğrenince bu bordo bulamacı uygulaması işini daha kolay yoldan nasıl hallederim diye düşünürken internetten sıvı bordo bulamacı satan firmalara denk geldim.
İlçe tarım müdürlüğünün de onayladığı ve tanıdığımız birkaç ziraat mühendisinin de onayını aldıktan sonra aşağıda bulunan bordo bulamacını tedarik ettik. Hasat sonrası bordo bulamacı uygulamasını yapmadığımızdan mecburen çiçeklenme dönemi öncesi olan Şubat ortasında uygulamamızı gerçekleştirdik.
Açıkçası fiyat olarak çok uygun görünmüyor olsa da iki adet 50 lt lik ve 1 adet 100lt lik tank almaktan e o tankları koyacak yer arama zahmetinden bizleri kurtardığını söyleyebilirim. Ayrıca uygulama açısından da bize fazlasıyla kolaylık sağladı. Kullanma talimatında ağaçların cinsine göre yapılacak karışım oranlarına göre 10 litrelik kaplarda konsantre bordo bulamacını sulandırıp sırt tipi ilaçlama makinesine doldurduk ve püskürtme yoluyla ağaçlara uyguladık.
Bahçemizde bulunan tüm meyve ağaçlarına farklı farklı faydalar sağladığı için hepsine aynı oranda bordo bulamacı uygulamasını gerçekleştirdik.
Önümüzdeki hasat dönemi geldiğinde özellikle ürünlerin ve yaprakların durumuna bakıp yaptığımız uygulamanın işe yarayıp yaramadığını buraya yazacağım. Şimdiden çok merak ediyorum.
SIVI BORDO BULAMACI YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?
Bahsi geçen sıvı bordo bulamacı sonuçta bakır sülfat ve kireç karışımı olmasından dolayı kimyasal bir ilaç. Bu sebeple uygulama yaparken dikkatli olmakta fayda var.
Bahçemizdeki yabani ot mücadelesini yapabilmek için aldığımız motorlu tırpan ile birlikte aldığımız yüz koruyucu maske, eldiven ve yüz maskesini mutlaka kullanmakta fayda var. Kısacası aşağıda en yakın arkadaşım Özgür’ün uygulama yaparken ki fotoğraflarından da anlaşılacağı üzere hayalet avcılarına benzemeniz gerekiyor 🙂 Ayrıca hazırlık aşamasında tenimize temas eden karışımı da bol su ile temizlememiz gerekiyor, keza uzun süre durunca kaşıntıya sebep olduğu tecrübeyle sabit .
Diğer önemli bir konu ise uygulama yapacağımız ağacın her yerine sıvı bordo bulamacı ‘mızın nüfuz etmesi gerekiyor. Bu sebeple özellikle büyük ağaçların çevresinde dönerek uygulamanın ağacın her yerine dağıldığından emin olmamız gerekiyor.
Havanın biraz rüzgarlı olması durumunda rüzgarı arkamıza alarak uygulama yapmamız durumunda sırt tipi ilaçlama makinemizden yaptığımız püskürtme mutlaka işe yarayacaktır. Fakat çok rüzgarlı, yağmurlu veya donlu havalarda bordo bulamacı uygulaması yapmamamız gerekiyor.
Ayrıca şunu da belirtmeden geçmeyeyim. Yağmurlu havalarda bordo bulamacı uygulaması istenen sonuçları olumsuz yönde etkileyeceğinden havanın arka arkaya iyi gidebileceği 2-3 günü belirleyip o günlerde sıvı bordo bulamacı uygulamamızı yapmamız gerekiyor.
SIRT TİPİ İLAÇLAMA MAKİNESİ DEĞERLENDİRMESİ
Hobi bahçemizdeki tüm işlemleri olabildiğince kendimiz yapmaya çalıştığımızdan, bireyserl kullanımlar için uygun bahçe ekipmanları üzerine fazlasıyla araştırmalar yapıp, satın alıyoruz. aynen motorlu tırpan ve elektrikli su motorunda olduğu gibi. ( Linklere tıklayarak bu yazılara gözatabilirsiniz)
Bu ilaçlama konusunda yine kimseye bağlı kalmadan kendi göbeğimizi kesmek adına akülü sırt tipi ilaçlama makinesi satın aldık. Resmini aşağıda.
Baco Akülü sırt tipi ilaçlama makinesinin detaylı incelemesini önümüzdeki dönemde yazacağım. fakat şu kadarını belirteyim; bahçemizde yetişkin 40 adet ve 1 yaşındaki 250 adet fidanın ilaçlamasını yaparken zorlanmadık diyebilirim. Tek şarj ile 5 depo ilaç karışımının dağıtımını yapmayı başardı. Bu iş için bir ekip çağırıp yaptırsaydık vereceğimiz parayla kendi maliyetini fazlasıyla kurtarmış oldu. Tabi insanlarla uğraşırken yaşayacağımıza emin olduğumuz sorunları da yaşamamış olduk. Bireysel kullanım için uygun bir ürün olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Temizliğine dikkat edildiği durumda uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir.
SIVI BORDO BULAMACI DEĞERLENDİRMESİ
Hobi Bahçemizde gerçekleştirdiğimiz bir işlem ilk kez bu kadar zahmetsiz oldu. Şaşkınım doğrusu. Umarım faydasını görürüz. En azından elimizdeki Sumitoma Sıvı bordo bulamacı konsantresi bitene kadar uygulamaya devam ederiz. Eğer bir iki sene içinde istediğimiz faydayı göremezsek sonrasında klasik yöntemle bordo bulamacı uygulaması yapmayı düşünüyoruz.
Sizler de hobi bahçelerinizde yaptığınız sıvı bordo bulamacı veya klasik yöntem karışım üzerinden tecrübelerinizi bu yazının altında orum olarak paylaşabilirsiniz.
Kısa Bir Not: Bloguma sık sık yazı ekleyemiyor olmama rağmen, daha doğrusu sadece kendi hobi bahçemde yaptığım işlemleri anlatıyor olmama rağmen çok güzel yorumlar ve sayfa görüntüleme sayılarına ulaştığımı görmek çok güzel. Tanımadığım birilerine yol göstermekten ziyade ( işin profesyoneli olmadığımız için) “bak ben böyle yaptım, aklında olsun” demek ve bunun karşılığını hissetmek mutluluk verici. Tüm okuyucularıma teşekkürler!
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER
- Konteyner Evimizin Detaylı İnceleme Yazısı.
- Tel Çit Uygulamamız ve Detaylı Maliyet Hesabı
- Bahçemize Elektrik Alma Hikayemiz.
- Damlama Sulama Sistemi Kurdurduk.
- 180 Tonluk Perde Beton Su Deposu Yaptırdık.
- Sıvı ve Katı Solucan Gübresi Uygulamamız.
- Bosch Elektrikli Tırpan İncelemesi
- Sırt Tipi Benzinli Tırpan İncelemesi
- Einhell Elektrikli Su Motoru İncelemesi
- 16 Litrelik Akülü İlaçlama Makinesi incelemesi
- Sondaj Etüdü Yaptırdık.
Merhaba.
Bende bir hobi bahçesi sahibiyim. Bahçemde ilişer üçer hemen hemen her cins ağacım var.
Çok merak ettiğim bir konu var,Bordo bulamacı ambalajlarında, özelikle kırmızı renkte yazılmış
TAVSİYE EDİLEN ÜRÜNLER DIŞINDA KULLANILMASI KESİNLİKLE YASAKTIR. yazısı var. Fakat tüm
meyve ağaçlarında kullananlar var. Hangisi doğru acaba.
Şimdiden teşekkür ediyor,iyi günler ve bereketli sezonlar diliyorum.
Seyfettin Bey Merhaba,
Bizim geçen sene kullandığımız bordo bulamacının üzerinde bahsettiğiniz türde bir uyarı olmadığından tüm ağaçlara uygulamasını yaptık. Fakat bu sene satın aldığımız Sumi Agro Grifon sıvı bordo bulamacının üzerinde belirttiğiniz gibi bir uyarı var. En mantıklısı bordo bulamacını temin edeceğiniz firmayı arayıp profesyonel kişilere danışmanız. Bizler de sizin gibi bu işlerin başındayız. Yanlış yönlendirmek bir zarara neden olmak istemem açıkçası. Biz Bu sene sadece büyük zeytinlere uygulama yapmayı planlıyoruz. Sanırım bu haftasonu sıvı bordo bulamacı uygulamamızı yapmış olacağız. Müsait olduğumda bu konuyla ilgili bir yazı hazırlayıp sizlerle paylaşacağım.
saygılar.
Merhabalar, selam ve saygılar.
Bordo bulamacı uygulamanızın değerlendirmesini merak ettim, benim bahçemde fındık (çoğunlukta), kiraz, vişne ve ceviz (birer ikişe) var. Ne gibi zararlılara karşı olumlu cevap aldınız. Bostanada atılıyor mu? diğer merak ettiğim ise yağışlara karşı dayanıklılığı?
Ayrıca konu dışı; doğal tohum nerelerden temin edebilirim bilginiz var mı? Hibrit fide ve tohum verim açısından iyi gibi görünsede madem kendim uğraşıyorum herşey doğal olsun diyenlerdenim 🙂
İlginiz için teşekkürler.
Tuncer bey merhaba,
Geçen sene bordo bulamacı yapma şansımız oldu fakat bu senenin kemalpaşada mayıs ayına kadar yağmurlu olması sebebiyle bordo bulamacı yapamadık. Şuana kadar sadece bir adet ceviz ağacımızda bunun olumsuz yanlarını gördüm. Bazı Meyve ve yapraklar karardı. Onları koparıp ağaçtan uzaklaştırdık.
Bordo bulamacı uygulamasının bostanda da yapıldığını okudum. İnternette bu konuda araştırma yapmanızı öneririm.
Bordo bulamacı olsun kaolin kili olsun yağışlara karşı dayanıklı değil. Organik ilaçlama yapıştırıcılrı kulkanmanız lazım. Uygulamanın ağacın yaprak ve meyvelerine tutunmasını sağlıyor. Ama o da yağışlara karşı pek etkili sayılmaz.
Doğal ata tohumlarıyla ilgili çalışmalar yürüten dernek ve organizasyonlar var onlarla iletişime geçmenizi öneririm
Saygılar
Gül içinde hastalıktan koruması adına uygulanabilir mi?
Şebnem hanım merhaba,
Süs bitkileri hakkında malesef bilgi sahibi değilim. Sizleri yanlış yönlendirmek istemem. Agaclar.net forumdaki süs bitkileri başlığının altında bu sorunuzu kullanıcılara sorabilirsiniz. Eminim yardımcı olacaklardır
Saygılar.
Selamlar, öncelikle böyle faydalı bir portal paylaşımınız için teşekkür ederim. Konuya yabancıyım ve acemiyim, ilk bordo bulamacı yapılmamış, gözler henüz açmadı, sıvı bordo bulamacı uygulamak istiyorum, 600 lt su için ne kadar bordo bulamacı kullanmalıyım?önce biraz su içinde çözelti sonramı tanker eklenmeliyim?