Siparişini verdiğimiz ve bazı sebeplerden dolayı bir türlü bahçemize yerleştiremediğimiz konteyner ev ‘imiz sonunda bahçemizdeki yerini aldı. İçerisinde konaklama fırsatı bulduktan sonra tüm detaylarıyla bir konteyner ev incelemesi yazmanın da zamanı gelmiş oldu.
Bu yazımda bahçemizde konaklamak için, yaptığımız araştırmalar sonucunda konteyner ev ‘e nasıl karar verdiğimizden tutunda içerisinde konakladıktan sonra neler düşündüğüme kadar tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Neden Konteyner Ev ?
Öncelikle bahçenin satın alma işlemleri tamamlandıktan sonra her ne kadar bizim bahçeye gitmek için toplu taşımayı dahi kullanabiliyor olsak da bahçede yapılması gereken birçok şey için günü birlik gidiş-gelişler yeterli olmayabiliyor. Böyle olunca da yavaştan konaklama için alternatifleri değerlendirmeye başladık. Blogdaki diğer konteyner ev yazılarında da bahsettiğim üzere ilk aşamada konaklanacak yerden beklentilerimizi belirlemekle işe başladık.
Kısaca değinmek gerekirse;
Çoğunuz gibi bizde bir hevesle alışık olmadığımız bir hayata adım atmak istedik. Fakat bu adımın bir sonraki aşamasını kestiremediğimiz için betonarme veya prefabrik ev olayına girmek hem maliyet açısından hem de doğal hayata ayak uydurup uyduramayacağımızı tam olarak kestiremediğimiz için gözümüzü korkuttu. Bu sebeple yine konaklama anlamında bir evden beklentilerimizi karşılayabilecek, kısa süreli konaklamalar yapabileceğimiz bir alternatif arayışına girdik. Ve konteyner ev ‘i tercih ettik.
Konteyner evlerin atölyede hazırlanıp vinç yardımıyla bahçeye teslim edilecek olması hepimizin korkulu rüyası olan “usta”larla uğraşmamıza gerek kalmayacak olması, zaten bahçenin binlerce işi varken bir de ev işleriyle uğraşmamak açısından kesinlikle bizleri cezbettiğini söyleyebilirim.
Bir evden beklenen her şeyi ( mutfak, duş, lavabo vb.. ) bizlere en yalın haliyle sunan konteyner ev , kesinlikle bahçe konaklaması için mantıklı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Birçok konteyner ev modeli bulunmakla birlikte bu modellerden dilediğinizi seçerek tüm ihtiyaçlarınıza karşılık bulabilirsiniz. Ve kısa süreli konaklamalarınızda sizi rahat ettiren bir eve kavuşabilirsiniz.
Malumunuz bahçenize betonarme ev yapabilmek için idari birimlerden gerekli izinleri almanız gerekiyor, “Hobi Bahçesi Seçiminde Önceliklerin Belirlenmesi” başlıklı yazımda bu konuya değindim. Bahçeniz yazıda bahsi geçen tüm şartları taşımıyorsa izin almanız imkansıza yakın bir durum. Kaçak olarak yapacağınız yapıların ise kısa veya uzun vadede sorun yaratacağı aşikar. Prefabrik ev için de aynı betonarme ev gibi tüm izinlerin alınası gerektiği de unutulmaması gereken önemli bir husus. Hal böyle olunca istendiği zaman bir vinç yardımıyla başka bir yere taşınabilen konteyner ev büyük bir avantaj sağlıyor. Hatta ve hatta dört tekerlek üzerine yerleştirilen konteyner evler bile görmek mümkün.
Blogumu takip edenlerin bileceği üzere, hayatı boyunca şehirde yaşamış ve büyük kentlerin tüm imkanlarının kölesi olmuş biri olarak; bu günden yarına tamamen doğal hayata geçmemin kolay olmayacağını düşündüğümden ilk aşamada geçici bir çözüm olarak ne yapabiliriz diye araştırınca zaten karşınıza direk konteyner evler çıkıyor. Konteyner evi aldınız. Bahçenize yerleştirdiniz. Kısa sürelerle belli aralıklarda konaklama yaptınız. Fakat o yaşamın size uygun olmadığını ve yapamayacağınızı anladığınız zaman sadece bir nakliye ile konteyner evinizi çok rahat bir şekilde değerinde satabilirsiniz. Ki ilan siteleride bu tür ilanlarla dolu. Kısacası doğada yeniden bir hayata başlamak için tüm gemileri yakmaya gerek yok. Yavaş yavaş alışarak uzun süreli konaklamalar denemenin, o hayatın getirdiği tüm sorunlarla birden yüzleşmekten daha motive edici olacağını düşünüyorum. Doğada yaşamdan vazgeçmeniz durumunda ise maddi bir külfete uğramamanız açısından konteyner evler kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir çözüm.
Konteyner ev ‘in Konulacağı Yerin Hazırlanması
“Konteyner Ev Beton Zemininin Hazırlanması ve Maliyeti” adlı yazımda bahçemize yerleştireceğimiz konteyner evin beton zemininin nasıl hazırlandığını fotoğraflarla anlatmıştım. Yine de kısaca değinmek gerekirse; İlk olarak üreticisiyle görüştüğümüzde konteyner evin altına bir kamyon çakıl taşının atılmasının yeterli olacağını belirtmişti. Fakat beton zemin hazırlanmasının uzun vadede daha iyi bir çözüm olacağını da eklemişti. Bizlerde hem konteynerın önünün kolay temizlenmesi hem de tüm gün oturacağımız düz bir zemin elde etmek amacıyla beton zemin yapmanın daha mantıklı olacağını düşündük ve öylede yaptık. 4 günlük tecrübemle kesinlikle doğru bir karar verdiğimizi söyleyebilirim. Masa ve sandalyelerimizi ve dışarda kalan diğer eşyalarımızı beton zemin üzerine yerleştirdik. Ve günün büyük bir kısmını bu zeminin üzerine geçirdik. Kış aylarında çamurlu zamanlarda beton zeminin yine avantajlı bir çözüm olacağını düşünüyorum.
Konteyner Ev Nakliyesi ve Yerine Yerleştirilmesi
Siparişinden kısa bir süre sonra montajı bitirilen konteyner evimize kavuşmak için yağmurların dinmesini beklemek durumunda kaldık. Halbuki bu bekleyişimizin tamamen zaman kaybından ibaret olduğunu sonradan öğrendik. Biz konteynerı taşıyan vinçin çamurdan dolayı yukarı kısma çıkamayacağını düşündüğümüzden her yağmur yağdığında nakliye işini erteledik. Bu erteleme dönemi 2 ay kadar sürdü diyebilirim. Sonrasında nakliye işlemini yapacak vinç operatörünü bahçeye keşif için götürdüğümüzde 9 metrelik vinçin bahçe kapımızdan geçmek için manevra yapabileceği alan olmadığından hiçbir suretle bahçeye giremeyeceğini sadece daha büyük bir vinç vasıtasıyla yoldan beton zemine 25 metre yukarıdan konulabileceğini öğrendik. E tabi böyle olunca da 300 tl nakliye bedeline bir de 500 tl büyük vinç ücreti eklendi. Uzun uğraşlar sonucu büyük vinç ile konteynerın bahçeye yerleştirilme işlemi tamamlanmış oldu.
Burada dikkat çekmem gereken bir husus var. Konteynerı üreticisinde kontrol ettiğimizde kitlenmeyen veya kapanmayan herhangi bir kapı olmamasına rağmen vinç konteyner evi yerleştirdikten sonra dış kapının bir tanesinde kitlenirken zorlanma ve içteki 2 kapıda ise kapanmama sorunu baş gösterdi. Sanırım vinç taşıma işlemi sırasında halatların bağlandığı yerlere yük binmesi sebebiyle iskelette yamulma meydana geldi. Tabi bu durumu üretici firmaya bildirip teknik ekip çağıracağız. Bakalım tutumları nasıl olacak.
Konteyner evin Su ve Elektrik Dış Tesisat Bağlantılarının Yapılması
Konteyner ev bahçeye yerleştirilmeden önce aydınlatma elektriği işlemlerini tamamlamıştık. Ve pis su gideri için delikli tuğlalarla 1 metreküp ölçülerinde foseptik çukurunu hazırlamıştık. Ev beton zemine yerleştirildikten sonra evin hazır sigortasına elektrik bağlantısı yapıldı. Ardından pis su gideri için foseptiğe bağlantı yapıldı. Temiz su için sipariş verdiğimiz 1 tonluk yatay su deposu konteynerın üzerine yerleştirilip sabitlendi ve evin içine su verecek şekilde tesisat işlemi gerçekleştirildi. Biz ayrıca konteynerın yanına da bir musluk koydurduk. Böylece hortumla bostanı sulayıp evin önünü rahat bir şekilde temizleyecek imkanı sağlamış olduk. Ayrıca bahçe işleriyle uğraşırken elimizi yıkamamız gerektiğinde her seferinde evin içine girmek pek pratik olmayabiliyor. Bu sebeple dışarıda bir lavabonun olması her zaman işe yarayacak bir unsur.
Sıra geldi sıcak su konusuna ; Tam bu aşamada dikkat çekmem gereken bir husus daha mevcut. Eğer sizde bizim gibi duş almak için elektrikli su ısıtıcısı kullanmayı planlıyorsanız aşağıda resmi görünen basit bir hidrofor alıp tesisata eklemeniz gerekiyor. Bizim gözden kaçırdığımız üzere su ısıtıcıları suyun belli bir seviyede tazikli akışı olmadan devreye girmiyormuş. Ve bu tazyiki ancak hidroforla sağlamak mümkünmüş. İnsan her gün yeni bir şey öğreniyor işte. Siz siz olun tesisat yaptırmadan önce hidroforunuzu ayarlayın.
Konteyner Ev İçin Eşya Seçimi
Konteyner evi aldıktan sonra geriye yaşamımızı sürdürecek bize evimizi aratmayacak eşyalarla döşenmesi kalıyor. Tabi bu eşya seçimindeki birinci önceliğin güvenlik olduğunu düşünüyorum. Malum olduğu üzere bahçemiz yerleşim yerlerinin çok dışında ve ülkenin hali ortada. Hurdacıya vermek için trafik levhalarını söken insanları duyduktan sonra konteyner eve alacağımız her şeyin yükte ağır pahada hafif olması gerekiyor. Ki burda yardımımıza ikinci el satış yapan spotçular yetişiyor. Bu spotçulardan işinizi görebilecek özelliklerdeki bir buzdolabı ve diğer eksik eşyalarınızı uygun fiyata tedarik edebilirsiniz. Biz 20 yıllık bir buzdolabını 200 tl ye aldık. Spotçu 1 yıl garanti verdi. Birkaç yıl bile iş görse parasının hakkını vermiş olacak ve bizimde aklımız çalınıp çalınmadığında kalmayacak. Aynı şekilde 2 adet sandıklı çekyat hem günlük zaman geçirmek için hem de gece konaklamak için fazlasıyla iş görecektir. Çekyatların üzerinde uzun zaman geçirileceği için kullanılmamış olmasında fayda var. Sonuçta önceki kullananların mantar hastalığının olup olmadığını veya tahta kurdunun olup olmadığını bilmemiz mümkün değil. Bu şekilde alınabilecek 2 çekyat 600-700 tl ye mal olacaktır. Ve işimizi fazlasıyla görecektir.
Şimdi sıra geldi diğer ıvır zıvır eşyalara. Hani o yıllarca atmaya kıyamadığınız, evin orasına burasına sokuşturduğunuz ya da depoya tıktığınız o eşyalar var ya, işte tam da şimdi onların zamanı… hepsine bir göz gezdirip konteyner evde işinize yarayacak olanları seçip yanınızda götürebilirsiniz. Biz kap kacak, set üstü ocak, masa, sandalye, damacana, tüp, kilim, battaniye vs.. gibi atıl durumda olan kullanmadığımız eşyalardan götürdük. Ve böylece evde güzel bir temizlik olmuş oldu. Tabi evde yer kaplamasın diye elimize her geçeni götürmeye de gerek yok! Malum konteyner evimiz sadece 24 metrekare ve her metrekaresine ihtiyacımız var.
Konteyner Evimizin Teknik Özellikleri
İnternette yapacağınız araştırmalarla birçok konteyner ev üreticisine ulaşmanız mümkün. Hatta bunlardan birçoğu diğer illere de hizmet verdiklerini belirtmişler sitelerinde. Fakat benim sizlere tavsiyem bulunduğunuz il hatta bulunduğunuz ilçeye yakın olan güvenilir bir üreticiyle bu işlemi halletmeniz. Çünkü konteyner eviniz bahçenize yerleştirilme aşamasında nakliye ücreti 8-10km için 300 tl olmak üzere daha uzak mesafeler için daha yüksek bir maliyet olacaktır. Ayrıca satın alma işlemi sırasında aklınıza gelmeyen sonrasında zorunluluk haline gelen bazı eksikliklerin giderilmesi sürecinde yine üreticiyle çalışmanız avantajınıza olacaktır.
“Konteyner Ev Fiyatları ve Toplam Maliyet” adlı yazımda genel manada bahsettiğim üzere konteyner evimiz 8×3 metre yani toplamda 24 metrekare bir kullanım alanına sahip. İki yan tarafta iki oda ve ortada mutfak ile duş ve lavabonun yer aldığı banyo bulunmakta. Her iki odanın da dışarıya açılan bir kapısı mevcut. Odanın bir tanesini 4 kişinin rahatlıkla konaklayabileceği 2 adet çekyat ve bir elbise dolabı sığıyor. Diğer oda da ise şu an bahçenin malzemeleri ve buzdolabı bulunuyor. Bahçe aletlerini koymak için demir raf satın aldığımız zaman bu odada da konaklama imkanı olabileceğini düşünüyorum. Zaten bütün gün ya bahçe işleriyle uğraşılıyor, ya da konteynerın önünde veya çamlık bölümde oturuluyor. Kısacası konteyner sadece gece konaklaması için kullanılıyor. Hal böyle olunca da çok yüksek maliyetli çözümlerdense konteyner ev bir adım öne çıkıyor.
Biraz da konteyner evi fotoğraflarla anlatalım.
Aşağıda konteyner ev ‘in farklı cephelerden nasıl göründüğüne göz gezdirebilirsiniz.
Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere etrafı delikli tuğlalarla örülüp üzeri betonla kapatılan foseptik çukuruna pis su gideri bağlantısı yapıldı.
Konteyner Ev ‘in İçinden Fotoğraflar…
4 Gecelik Konaklamanın Ardından Genel Değerlendirme
İznimin İzmir’de geçirdiğim günlerini olabildiğince bahçede geçirmeye çalıştım. Hem bahçede yapılması gereken tonla iş vardı hem de son bir yıldır günü birlik gittiğim bahçemizdeki konteyner evde konaklamanın nasıl bir tecrübe olacağını merak ediyordum. Kısa kısa şu şekilde özetleyebiliriz.
Elektrik – Su Tesisatı: Konakladığımız süre boyunca konteyner evle hazır bir şekilde gelen elektrik ve su tesisatıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadık. Sadece elektrikli su ısıtıcısına suyu üstteki depodan vermeyi düşünüyorsanız hidrofor işini önceden halledin.
Ses Yalıtımı: Konteyner evlerde ses yalıtımı yoka yakın desek abartmış olmayız diye düşünüyorum. Siz sizin haricinizde başka birinin evin içinde dolaşmasını rahatlıkla duyabiliyorsunuz. Fakat dışarıdan abartılı ses geçirdiğini söyleyemem. Sanırım bu fark iç duvar – dış duvar kalınlık ve yalıtım ölçülerinden kaynaklanıyor.
Isı yalıtımı: Biz konteyner evi sadece yaz aylarında kısa sürelerde kullanmayı düşündüğümüz için iyi yalıtım sağlayan modellerden ziyade İzmir için yazlık kullanıma uygun bir model seçtik. Aylardan da Mayıs olduğu için ısı yalıtımı açısından pek bir tecrübemiz olmadı. Fakat yaz sonunda buraya konteyner evde ısı yalıtımı hakkındaki düşüncelerimi belirteceğim.
Teknik detaylardan aklıma gelen konuları belirttim. Sizlerde aklınıza gelen sormak istediğiniz konuları yorum olarak belirtebilirsiniz.
İlk Hissiyat: 4 Gecelik konaklamamız sonrasında rahatlıkla söyleyebilirim ki konteyner ev hakkındaki ilk izlenimim kesinlikle olumlu. Daha uzun sürede rahatlıkla kalabilirdik. Tam bir fiyat/performans ürünü diyebilirim. Ve en güzel yanıda bahçede 12 ay konaklamaya karar verirsek ve betonarme ev yaparsak konteyner evi ardiye olarak kullanabileceğimiz gibi rahat bir şekilde fazla kayba uğramadan satmamızda mümkün. Daha uzun süreli ve sıcak havalarda yapacağım konaklamaların ardından mutlaka burada tecrübelerimi paylaşmayı düşünüyorum. Umarım uzun kullanım sonucunda da şu anki gibi olumlu bir hissiyat bırakır.
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER
- Konteyner Evimizin Detaylı İnceleme Yazısı.
- Tel Çit Uygulamamız ve Detaylı Maliyet Hesabı
- Bahçemize Elektrik Alma Hikayemiz.
- Damlama Sulama Sistemi Kurdurduk.
- 180 Tonluk Perde Beton Su Deposu Yaptırdık.
- Sıvı ve Katı Solucan Gübresi Uygulamamız.
- Bosch Elektrikli Tırpan İncelemesi
- Sırt Tipi Benzinli Tırpan İncelemesi
- Einhell Elektrikli Su Motoru İncelemesi
- 16 Litrelik Akülü İlaçlama Makinesi incelemesi
- Sondaj Etüdü Yaptırdık.