Bahçe Blog | Hobi Bahçesi - Konteyner Ev - Ceviz - Zeytin

Konteyner Ev Önündeki Paslı Verandayı Boyadık!

Babamın kaleminden 2020 yaz öncesi bahçe ve konteyner ev ‘de yapılan hazırlıklar…

Sevgili doğa dostları, bu yazımızda bahçemizde ve yaptığımız yaza hazırlık çalışmalarından söz etmek  istiyorum.

Korona Virüsten dolayı idari izinli bulunduğum süre içerisinde eşimle birlikte zamanımızın önemli bir kısmını bahçede yapılması gereken işlerin koordinesi ve uygulaması  için geçirmeyi düşündük ve yapacağımız işlerin planını yaparak bahçemizdeki konteyner ev ‘de kalmayı düşündüğümüz 15-22 Nisan 2020 tarihlerinde bu işleri yapmaya çalıştık.

Konteyner Ev ‘in Önündeki Paslı Gölgelik Demirleri…

Bu işlerden öncelikli olanı, bahçeye gittiğimizde yaşam alanımız da  olan  konakladığımız konteyner ev ‘in önüne 2 yıl önce yaptırmış bulunduğumuz güneşliğin paslanan demirinin boyanma işiydi. Demiri yapan ustanın pas boyası kullanmadan benzin karıştırarak inceltmiş olduğu siyah yağlı boya artık etkisini kaybetmiş ve demir yer yer paslanmıştı. Bu paslar güzel bir görüntü vermediği gibi demiri de çürütmeye başlamıştı. Bir an önce bu pastan kurtulmamız gerekiyordu.

( Paslı Demirleri Boyamak İçin Kullandığımız Malzemeler )

Bunun için de demiri önce pas boyası ile boyayıp kurumasını bekledikten sonra üzerine siyah boya sürecektik. Uygulama için pas boyasına, siyah boyaya, boyaları biraz inceltmek için tinere  ve  bir adet rulo fırçaya ihtiyacımız vardı. Mahallemizde bulunan  bir nalbura giderek gerekli malzemeyi aldık. Artık bahçeye gitmeye hazırdık.

Bahçeye  vardığımızda hemen işe koyulduk. Beş litrelik boş bir pet şişenin  gövdesinde bıçakla rulo fırçamızın girip çıkmasına engel olmayacak şekilde yaklaşık 10 cm yüksekliğinde 25 santim genişliğinde   bir parça keserek, boyayı koyacağımız kabımızı hazırladık. 750 ml olan pas boyamızdan yaklaşık üçte ikisini kaba dökerek üzerine yaklaşık 100 ml kadar tiner ekleyip karıştırdık.

Hazır  olan pas boyamızı merdiven de kullanarak güneşliği üzerine çektiğimiz demirin her tarafına sürdük. Kalan pas boyamızı da konteynerimizin    ayakta kalmasını sağlayan ve yer yer paslanma görülen çevre demirlerine uyguladık. İlk aşama sonuçlanmıştı. Pas boyasının kuruması fazla zaman almadı.   

Gecikmeden ikinci  ve son aşamaya geçtik. Yine aynı  şekilde başka bir pet şişeyi yağlı boya koymak için hazırladık ve şişeye koyduğumuz 750 ml  siyah renkli yağlı boyanın tamamını    pet şişeye dökerek üzerine yaklaşık 250 ml tiner ekleyip karıştırdık ve kuruyan pas boyasının üzerine rulo fırçamız ile sürdük. Bu boyadan da kalan kısmını konteynerin çevre demirlerine sürdük ve boyanın kurumasını   bekledik. Artık pas görüntüsü olmayacağı gibi güneşliği üzerine çektiğimiz demirin ömrü de uzun olacaktı.

Yaklaşık 2-3 saat bekledikten sonra  ekim  ayında toplayıp konteyner ev ‘e koyduğumuz güneşliği germe   işlemine başladık ve 1,5-2 saat gibi sürenin sonunda yazın sıcak günlerinde altına sığındığımız güneşliğimiz  hazırdı. Artık güneşli günlerde bizim de rahatça oturabileceğimiz  gölge olan bir alanımız vardı. Güneşliği  2018 yılı Mayıs ayı içerisinde İzmir Gıda Çarşısında bulunan bir işyerinden satın alarak çabuk sökülmesin diye etrafına  bez bir şerit çektirdikten sonra dört tarafına da gerektiği kadar kanca diktirdik. Bu kancalar sayesinde güneşliği demir altlığa bağlayıp gerebiliyoruz. Güneşliğimiz file biçiminde bir kumaştan yapılmış olup, güneşi engelleme oranı yaklaşık % 95.Yani temmuz-ağustos aylarının yakıcı sıcaklarında bile altında rahatça oturabiliyoruz. Güneşliğimizi  havaların soğumaya başladığı 15 Ekim gibi söküp,15 Nisan gibi geri takıyoruz.



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER