Sonradan pişmanlık yaşamamak için hobi bahçesi ‘ni kurmak için kolları sıvayacağımız yeri seçmeden önce mutlaka hobi bahçemizden beklentilerimizi ve önceliklerimizi belirlemeliyiz. Eğer bu basamağı atlayıp, direk yer araştırmasına dalarsak; tüm araştırma boyunca ordan oraya savruluruz.
Öncelikle hobi Bahçesi ile ilgili bir mevzuat, genelge olmadığı için atışın serbest olduğuna da güvenerek kişiden kişiye kapladığı alanın farklılık gösterebileceğine kimsenin itirazının olacağını sanmıyorum.
100 metrekarelik bir yazlık bahçesi de; 15 dönümlük bir çiftlik arazisi de sahibince hobi bahçesi olarak nitelendirilebilir. Sanırım burda altı çizilmesi gereken nokta kar amacı güdülüp güdülmediği üzerine.
Araştırmalara başlarken önceliklerimizi sıralamamızda çok büyük fayda var. Çünkü Tüm bu süreçte asıl yardımcımız bu sıralamamız olacak.
Aklımıza gelebilecek bazı öncelikleri şöyle sıralayabiliriz.
- Temiz havası olan bir yer
- Yaşadığımız şehre yakın kolayca gidilip gelinebilecek bir yer
- Yatırımlık bir yer
- Ev yapma iznini rahat bir şekilde alabileceğim bir yer
- Toplu ulaşım imkanları olan bir yer
- Uygun fiyatlı bir yer
- Büyük/küçük bir yer
- Yazları serin bir yer vb.. şeklinde gözlerimizi kapatıp, o hayalimizdeki “yeri” düşündüğümüzde aklımıza gelen, bizi bizden alan özellikleri bir yere yazıp sıralamalıyız.
Hobi bahçesi seçiminde sıralama yapılırken sekiz-on farklı özelliği üstünde toplamış “mucizevi” daha doğrusu “astronomik rakamlara satılan” bir yeri aramak yerine iki-üç vazgeçemeyeceğimiz kriter üzerinden hareket ederek araştırma yapmak daha mantıklı olacaktır.
Belirlediğimiz kriterlerin yol göstericiliğinde hemen hobi bahçesi yerini belirlemek için araştırmalara başlıyoruz. Örneğin “ev yapımı izni almanın kolay olduğu bir yer” bizim için önemli bir kriterse bilmemiz gereken bazı şeyler var.
Şöyle ki; alacağımız yerin ya imar izni olan bir arsa olması ya da;
- 5 dönümden büyük olması ve sadece yüzde 5 ine ev yapabileceğimizden en az 5500 metrekare olması ( bağ evi için en fazla 250 metrekarelik bir alanı kullanabiliriz)
- Kadastrol yola 25 metrelik cephesi olması
- Belediye/devlet tarafından başka bir plan çerçevesinde değerlendirilmesi düşünülen bir yer olmaması gibi durumları iyice öğrenmek, sonradan yaşanacak hayal kırıklıklarının önüne geçecektir.
( Farkındayım zeytinliklerde, bağ, bahçede kısacası imar izni olmayan yerlere imar izni alma ile ilgili doyurucu bir yazı yazmalıyım. Yazıya biraz mevzuat, yönetmelikte serpiştiririz, güzel olur.)
Bir örnek daha vermek gerekirse; bizim önceliklerimizden birinin uygun fiyatlı bir yer olması ön planda yer alıyorsa nelere dikkat etmeliyiz? Sorusuna biraz daha fazla kafa yormamız gerekiyor. Büyük bir şehirde yaşadığımızı düşünürsek maalesef şehre yakınlarda bir yer alma ihtimalimiz çok düşük olacak. Ya da düşündüğümüzden daha küçük bir yer almamız gerekicek.
Yıllardır bahçe forumlarını ve bloglarını takip eden biri olarak çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki; küçük olsun bizim olsun diye alınan bahçelerin sahipleri dikim yapacak yer kalmadığından ya kaçak kat çıkar gibi ilginç yöntemlerle dikimler yapıyor ya da başka bir yer satın alıyor. Bu sebeple imkanlar dahilinde olabildiğince büyük bir alanın satın alınması ileride büyüyen hayallerin gerçekleşmesine fırsat tanıyacaktır.
Bu iki örnekle pekiştirdiğimizi düşündüğüm öncelik belirleme mevzusunu bu yazıya yapacağınız yorumlarla beyin fırtınasına dönüştürüp, kişisel durumlarınız için en mantıklı sonuçlara ulaşabiliriz.
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER
- Konteyner Evimizin Detaylı İnceleme Yazısı.
- Tel Çit Uygulamamız ve Detaylı Maliyet Hesabı
- Bahçemize Elektrik Alma Hikayemiz.
- Damlama Sulama Sistemi Kurdurduk.
- 180 Tonluk Perde Beton Su Deposu Yaptırdık.
- Sıvı ve Katı Solucan Gübresi Uygulamamız.
- Bosch Elektrikli Tırpan İncelemesi
- Sırt Tipi Benzinli Tırpan İncelemesi
- Einhell Elektrikli Su Motoru İncelemesi
- 16 Litrelik Akülü İlaçlama Makinesi incelemesi
- Sondaj Etüdü Yaptırdık.