Hobi Bahçesi Hayalimiz ( Sürekli Güncel – Haziran 2017 )

Hobi Bahçesi Hayalimiz yeni gelişmelerle devam ediyor. Yapılan Tüm İşlemleri Sırasıyla  Bu Sayfadan Takip Edebilirsiniz. Yorumlarınızla tecrübelerinizi ve uyarılarınızı paylaşırsanız sevinirim.

hobi-bahcesi-7

Bahçenin bulunduğu şehir: İzmir – Kemalpaşa – Yukarıkızılca Köyü

Bahçenin büyüklüğü: 12.302 metrekare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Normal

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Her ne kadar hobi bahçesi için biraz büyük olsa da ticari kaygımız ve beklentimiz olmadığı için “hobi”

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Bahçeyi Nisan 2016 tarihinde aldık. Komşularımızdan öğrendiğimiz kadarıyla 15 yıldır herhangi bir işlem görmemiş. Otlarla kaplıydı. Sanırım bizden önceki sahibi bir villa projesi yapmayı düşünmüş ve üstündeki ağaçlara kıymış. Neyse ki son anda yetişip buranın da tamamen beton yığını olmasının önüne geçtik.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? Nisan 2016’dan bu güne kadar.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Çok detaylı araştırmalarla, ileride düzeltilemeyecek hatalar yapmamak için ziraat mühendisinden yardım aldık


Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Bahçenin altında çok keyifli sağlıklı bir çamlık var.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? İdealden çok hayallerimiz var. Gün ve gün bu hayallere ulaştıkça yenileri çıkıyor. Nihai hedefimiz güzel bir meyve bahçesinde kendi ürettiğimizi tükettiğimiz ve hobi bahçesi ‘ni yılın on iki ayı zaman geçirdiğimiz bir yer haline getirmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
-32 Adet Yetişkin Çam Ağacı

-35 Adet Yetişkin Gemlik Zeytini Ağacı

-118 Adet 5-8 Yaş Arası Gemlik Zeytin Ağacı

-3 Adet 5 Yaşında Domat Zeytin Ağacı

-78 Adet Chandler Cinsi Ceviz Ağacı

-30 Adet Her Meyveden Birer İkişer Olmak Üzere Karışık Meyve Ağaçları

-10 Adet Çeşitli Cinslerde Asma

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?

Yaklaşık 200 ton suyu depolayabilen ve kaynak suyuylada beslendiğini düşündüğümüz 5 metre çapında 8 metre derinliğinde bir çukurumuz var. Yazın bu suyun seviyesi oldukça azalıyor.

Arazinin yol kısmında su tulumbamız var.

Ve en kötü durumda bile bahçemizi 1 ay boyunca sulayabilecek depolama alanına sahip olduğunu düşündüğümüz 2 adet 20 tonluk su depomuz mevcut.


Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Bu aylarda damla sulama sistemini kurmayı planlıyoruz.


Toprak özellikleri Genel anlamda verimli bir toprak olduğunu düşünüyoruz. Fidan dikiminin üzerinden 3 ay bile geçmemişken fidanlardaki muhteşem gelişime bakarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim.


Bahçeniz organik mi? Organik olayı biraz karışık. Planımız Kimyasal kullanmadan doğal bir tarım yapmak için gayret göstermek.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Yanmış KüçükBaş Hayvan Gübresi, Leonardit ve Hümit Asit

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Herhangi bir zararlıya henüz rastlamadık.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?

En kısa zamanda damla sulamaya geçmeyi düşünüyoruz.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Bahçemiz yamaçta. Güney-doğu cepheye bakıyor genel anlamda

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Fidan dikimi için ziraat mühendisinden yardım almak ve masraftan kaçınıp günü kurtaran işler yapmamak

Bahçe Blog olarak kendi bahçemiz üzerinden Hobi Bahçesi hayalleri olan sizlere elimden geldiği kadar bilgi aktarımında ve tecrübe paylaşımında bulunmaya çalışıyorum. Blogdaki yazılarımı da buna istinaden açıklayıcı ve sade bir dille yazma gayreti içerisindeyim.

Bahçemizdeki gelişmeleri başlık başlık ayırıp yazdığım için derli toplu bahçenin son durumuyla ilgili bilgi veren ve her yeni gelişmeyle birlikte güncellenen bir yazının gerekli olduğuna karar verdim. Bu sayfayı sabit hale getirip sürekli olarak güncellemeyi ve kronolojik olarak düzenlemeyi planlıyorum. Böylece kendi bahçemiz hakkında gelişmeleri takip etmek isteyenler tek bir sayfadan tüm detaylara ulaşabilirler.

Bu sayfa sürekli düzenlenip geliştirileceği için muhtemelen çok uzun olacaktır. O sebeple yapılan işlerin detay kısımları için yazı içerisinde atıfta bulunduğum linklere tıklayarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Evet, hazırsak başlayalım. “Hobi Bahçesi Kurmak İstiyorum Ama Nasıl?” Başlıklı yazımda da değindiğim gibi ilk önce tam olarak ne istediğimize karar vermemiz gerekiyor. Eğer istediğimiz; haftada bir pikniğe gidip mangal yapmak veya kırlarda bayırlarda, yeşilde bir gün geçirmekse baştan uyarayım hobi bahçesi işine hiç girmeyin. Fakat isteğiniz toprakla haşır neşir olmaksa; kendi ürettiğini tüketmekse ve hatta katma değer yaratmaksa o zaman tüm şartları seferber edip genç yaşta hobi bahçenize kavuşun!

Nisan 2016

Hobi Bahçesi ‘nin Satın Alınması

Yukarda bahsettiğim gibi doğayı olabildiğince hayatımızın bir parçası yapmak istediğimiz için 2016 yılının Mart ve Nisan aylarındaki farklı yerler için giriştiğimiz araştırmamızı sonlandırdık. Ve İzmir’in Kemalpaşa İlçesinin Yukarı Kızılca köyünde bir arazi almaya karar verdik. Tüm işlemler bittikten sonra elimizde yamaçta içine bile giremediğimiz otlarla istila edilmiş bir arazimiz vardı artık. Ve bu arazinin bahçeye dönmesi için çok çaba ( Maddi – Manevi ) göstermemiz gerektiği belliydi.

Aşağıda Hobi Bahçesi Haline Getirmek İçin Satın Aldığımız Arazinin İlk Halinden Bir Kaç Fotoğrafı Görebilirsiniz.

Kemalpasa-yukari-kizilca-hobi-bahcesi

izmir-hobi-bahcesi-1

kemalpasa-hobi-bahcesi

Temmuz 2016

Arazi Tesfiyesi İşlemi

Resimlerden de görüldüğü üzere arazi balta girmemiş orman gibi olduğundan, önce bir yerimizi görelim dedik ve hem otların temizlenmesi hem de etrafın biraz düzenlenmesi için iş makinası kiraladık. Ve “fidan dikimi öncesi hazırlık” adlı yazımda da bahsettiğim gibi toprak tesfiyesi işlemlerini gerçekleştirdik. Bahçe Tesfiyesi sırasında çekilen bir kaç fotoğraf…

hobi-bahcesi

hobi-bahcesi

hobi-bahcesi

hobi-bahcesi

Kasım 2016

Hobi Bahçesi ‘nin Tel Çit İle Çevrilmesi

Şubat ayında fidan dikimini gerçekleştirmeden önce bahçenin etrafının çevrilmesi gerektiğini düşündüğümüzden uzun araştırmalar sonucunda bir firma bularak tel çit olayını hallettik. Tabi bu firmayı bulmadan önce yaşadıklarımızı es geçmek istemiyorum. Çünkü bu konuda bayağı zorlandık. “Tel Çit Maliyeti ve Yapım Süreci” adlı yazımda hem firma bulmadan önce neler yaptığımızı hem de firma bulma aşamasında yaşadığımız eğlenceli günleri okuyabilirsiniz. Neyse biz devam edelim. Sağ olsunlar biraz maliyetli de olsa bulduğumuz Kemalpaşa Çit isimli firma bizim engebeli arazide çit uygulaması yapmayı başardı. Ve böylece bahçenin satın alınmasından sonraki en maliyetli işlemi atlatmış olduk. Ve Tel çit uygulamamızdan bir kaç görüntü…

tel-orgu-fiyati

tel-orgu-galvaniz

galvaniz-boru-tel-cit

hobi-bahcesi-bahce-kapisi

bahce-blog-tel-cit-servis-kapisi

tel-orgu-fiyatlari

Ocak 2017 

Konteyner Ev Satın Aldık.

İlk günden beri hobi bahçesi sahibi olma isteğimizin altındaki etmen orda bir hayat kurmaktı. Ve bu yüzden bir şekilde konaklama sorununu çözmemiz gerekiyordu. Bizlerde değişik yapı çözümleri üzerine araştırmalarda bulunduk. İlk birkaç sene hobi bahçesi ‘nde yaz aylarında 2-3 günlük konaklamaların yeterli olacağını belirlediğimizden ve bahçenin tüm şartlarını tecrübe ettikten sonra kalıcı (betonarme) bir çözüm üretmek istediğimizden ilk aşamada konteyner evin bizim için mantıklı olduğuna karar verdik. “Konteyner Ev Seçimine Başlamadan” ile “Neden Konteyner Evi Seçtik” adlı yazılardan bu konu hakkındaki detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Elimden geldiğince hem işlevsellik hem de maliyet açısından güncel bilgileri bu yazılarımda sizlerle paylaştım. Aşağıdaki fotoğraflar konteyner evin son hali değil. Birkç haftaya konteyner evin son halinin fotoğraflarını da paylaşacağım.

hobi-bahcesi

hobi-bahcesi

hobi-bahcesi

hobi-bahcesi

Şubat 2017

Fidan Dikimimizi Gerçekleştirdik.

Hobi Bahçemizin bulunduğu iklimde meyve fidanları dikiminde en uygun zamanın Şubat ayı olduğunu belirledikten sonra, Fidan Temini ve fidan dikimi hakkında detaylı araştırmalar yaptık. “Fidan Dikimi Öncesi Hazırlık” , “Fidan dikimi ve Bahçe Tesisi 1” ve “Fidan Dikimi ve Bahçe Tesisi 2” başlıklı yazılarımda detaylarına yer verdiğim bilgileri kısaca özetlemeye çalışayım.

İnternet üzerinden yaptığımız araştırmalar neticesinde fidan dikiminin profesyonel bir işlem olduğuna kanaat getirdim. Sonuçta bu ziraat mühendisleri boşuna o kadar yıl okuyup, bahçeler için dönemsel gübreleme, sulama, ilaçlama takvimleri çıkarmıyorlar diye düşündüğümüzden kimseye kulak asmayıp maliyetli bile olsa bir ziraat mühendisiyle çalışmaya karar verdik. Sonuçta fidanları dikmek bir günlük bir olay fakat kesinlikle yapılacak yanlış uygulamaların geri dönüşü yok. Fidan fiyatları hariç sadece fidan dikimine fidan başı 10 tl ödeme yaptık. Halbuki çevremizdeki herkes traktörün arkasında takılı burgu makinası ve 2 köylü teyze yardımıyla bu işi yapmayı tercih ediyorlardı. Tabi bu burgu makinasının açtığı ve çevresini sertleştirdiği ufacık çukurlara koyulan fidanın köklerinin o sert duvarları nasıl aşıp gelişeceği kimsenin umurunda değil. Aslında fidanların geç gelişimi verimi felaket bir şekilde etkileyeceğinden, bahçe tesisi zamanında katlanılmayan maliyet sonrasında daha fazla maliyete sebep oluyor. Bununda her gün bir örneğini görüyoruz.

Fidan Tedariki

Yine Kemalpaşa’da fidan almak için irtibata geçtiğimiz Genç Peyzaj firmasının İsmi gibi genç ve tecrübeli bir ziraat mühendisi tarafından işletildiğini gördükten sonra hem fidanların bir kısmını burdan satın almaya hem de fidan dikim işlemi için kendileriyle çalışmaya karar verdik. Ve tüm bu süreçte bizi bir an olsun hayal kırıklığına uğratmadan, tüm isteklerimize ve sorularımıza büyük bir özenle cevap veren Ziraat Mühendisi Hikmet AYVALI ‘ya tekrar teşekkür ediyorum. Bizi her durumda en mantıklı ve en iyi uygulamalar için yönlendirdi. Kendisinin yönlendirmesiyle fidanların dikileceği yerin 1 metre çapında ve yaklaşık yine 1 metre derinlikte olacak şekilde toprağın iyice havalanmasını sağlamak adına tüm fidan çukurlarını küçük paletli iş makinası yardımıyla açtık. Sonrasında kök gübresi verildi ve fidan dikimi gerçekleştirilip, sulama ve gübreleme yapıldı.

Ve böylece balta girmemiş orman görünümündeki arazi, kısa bir sürede meyve ağaçlarıyla dolu bir hobi bahçesi haline geldi. Fidan dikimi esnasında çekilmiş bir kaç fotoğraf…

 hobi-bahcesi-fidan-dikimi

hobi-bahcesi-fidan-dikimi

hobi-bahcesi-fidan-dikimi

hobi-bahcesi-fidan-dikimi

hobi-bahcesi-fidan-dikimi

hobi-bahcesi-fidan-dikimi

hobi-bahcesi-fidan-dikimi

Nisan 2017 

Hobi Bahçesi ‘ne Elektrik Çektirdik. ( Aydınlatma Elektriği Aboneliği )

Ocak ayında satın aldığımız konteyner evde, bahçe aydınlatması ve bahçe sulamasında kullanmak üzere ortaya çıkan elektrik ihtiyacımızı gidermek için girişimlerde bulunup, bahçemize aydınlatma elektriği bağlattık. Tabi bu biraz maliyetli oldu bizler için. Ama her ne kadar doğal bir hayat sürmek istense de bazı zorunlu ihtiyaçlar kendini dayatıyor. Su ve elektrik gibi. Bu işlemi halletmek bizi baya bir rahatlattı. Bahçeye Elektrik çekme ( Aydınlatma Elektriği ) isimli yazımdan elektrik aboneliğimiz hakkındaki tüm süreçleri öğrenebilirsiniz.

konteyner-eve-elektrik-aboneligi

konteyner-ev-elektrik-aboneligi

kuyu-elektrigi-abonelik

Mayıs 2017

Konteyner Ev Nakliye ve Yerleştirilmesi

Ocak ayında satın aldığımız konteyner evi hobi bahçesi ‘ne koydurmak bir türlü yağmurlardan dolayı nasip olmamıştı. Mecburen yağmurlu havaların bitmesini beklemek zorunda kaldık. Konteynerın koyulacağı yeri ve öndeki küçük bir alanı düz beton zemin haline getirdik. Bu çalışmamızın detaylarını “ Beton Zemin Hazırlanması ve Toplam Maliyet” isimli yazımdan okuyabilirsiniz. Zemin işleminin ardından foseptik çukurunu da hallettikten sonra vinç yardımıyla konteyner evi bahçemize yerleştirdik. Ve yaz aylarında bahçemizde konaklama imkanını sağlamış olduk. Tabi ardından sıra hemen konteyner eve götürülecek eşyalara geldi. Evde yıllarca kullanıldıktan sonra yukarıdaki depoya atılan eşyaların birçoğu konteyner evimiz için çok uygundu. Eksikleri de ikinci el spotçulardan hallettikten sonra bir kamyonetle tüm eşyalarımızı konteyner evimize taşıdık.

konteyner-ev-kullanici-yorumlari

konteyner-ev-incelemesi

konteyner-ev-yorumlari-1

konteyner-ev-forum

Su Deposu Satın Alınması

Damlama sulama sistemini kurmadan önce bahçemizdeki ağaçların sulanması için su deposu almamız gerekiyordu. İzmir Kemalpaşa Yolundaki Polidaş adlı firmadan 2 adet 20 tonluk dikey su deposu satın aldık ve önceden hazırlattığımız yerine vinç yardımıyla yerleştirdik.

20-tonluk-su-tanki

su-deposu-baglanti

su-tanki-banner

su-tanki-fiyatlari

Konteyner Ev İçin Foseptik Çukuru Hazırlandı ve Bağlantıları Yapıldı.

Hobi Bahçesi ‘ne yerleştirdiğimiz konteyner için pis su gideri için foseptik çukuru açtırdık ve Foseptik Çukuru Yapımı Ve bağlantıları isimli yazımda da bahsettiğim tüm teknik detayları yerine getirip, foseptik çukurunun konteyner ev bağlantısını gerçekleştirdik.

tuvalet-yapimi

fosseptik-baglanti

pis-su-gideri

bahce-blog-fosseptik

Cevizlerde Sürgün Temizliği ve Lider Bırakma İşlemi ve Leonardit Gübre Uygulaması

Bahçemizdeki cevizlerimiz için Mayıs ayı önemli bir eşikti ve hazırlıklarımızı ona göre yapmıştık. Nisan ayında tomurcuklanıp sürgün veren fidanlarımıza sürgün temizliği ve lider bırakma işlemi adlı yazımda anlattığım detaylara uygun bir şekilde kültürel işlemi tamamladık. Ardından tüm fidanların arıklarını yabani otlardan temizleyip genişlettik ve fidan taç iz düşümüne leonardit gübre uygulaması yaptık.

ceviz-fidani-bakimi-2

ceviz-fidani-bodur

bodur-cins-ceviz-fidani

leonardit-gubre-uygulamasi

Önemli NOT: Bu sayfa Bahçemizdeki gelişmelerin ardından sürekli güncellenmektedir. Fırsat buldukça uğramanızı öneririm.



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Hobi Bahçesi Hayalimiz ( Sürekli Güncel – Haziran 2017 )” için 11 yorum

  • 17 Haziran 2017 tarihinde, saat 22:38
    Permalink

    Bahçenizdeki kısa süredeki değişim olağanüstü seviyede. Bir yandan bahçe işleri ile uğraşırken diğer yandan bizleri aydınlatmak için yazılar yazıyorsunuz. Emeğinize sağlık. Kolay gelsin. Sürekli takipteyim.

    Yanıtla
  • 21 Haziran 2017 tarihinde, saat 15:48
    Permalink

    Hobi Bahçesi olarak biraz büyük bir alan ama yine de çok güzel çalışmalar yapıyorsunuz. Bilgilendirmeler için sağolasın.

    Yanıtla
  • 7 Temmuz 2017 tarihinde, saat 08:58
    Permalink

    Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur atasözünün vücut bulmuş hali tebrik ederim. 1 yıl sonraki halini merakla bekliyorum.

    Yanıtla
  • 5 Ağustos 2017 tarihinde, saat 21:31
    Permalink

    öncelikle bütün yazılarınızı büyük bir zevkle okudum seneye başlamayı düşündüğüm hobi bahçem için büyük bir heyecan duymaya başladım , bu kadar işinizin içinde böyle güzel bir blog açıp insanları karşılık beklemeden bilgilendirdiğiniz için insanlık adına ayrıca teşekkür ediyorum , allah razı olsun işlerinizi rast getirsin inşallah , saygılar

    Yanıtla
    • 14 Ağustos 2017 tarihinde, saat 13:57
      Permalink

      Kamil bey güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bu işler hakkında internetten araştırma yaparken doğru bilgiye ulaşmakta çok zorlanmıştım. En azından aynı hayali kuran kişilere yardımcı olup işlerini daha rahat halletmeleri için tecrübelerimi paylaşıyorum. Yazılarımın sizlere faydalı olduğunu duyunca zaten harcadığım emeğin boşa gitmediğini öğrendiğim için yeterince mutlu oluyorum. Tekrar teşekkürler. Takipte kalmanız dileğiyle…

      Yanıtla
  • 25 Eylül 2017 tarihinde, saat 13:12
    Permalink

    Bahçenin güncel halini merakla bekliyorum doğrusu 🙂

    Yanıtla
    • 27 Eylül 2017 tarihinde, saat 15:18
      Permalink

      Murat bey selam,

      İnanın bahçenin güncel halini ben de çok merak ediyorum. Uzun süredir gidemedim iş dolayısıyla. Gittiğimde tüm gözlemlerimi detaylı bir şekilde paylaşacağım.

      Takipte kalmanız dileğiyle…

      Saygılar.

      Yanıtla
  • 14 Şubat 2019 tarihinde, saat 03:54
    Permalink

    En içten dileklerimle sizi tebrik ediyorum. Hayran kalmamak gerçekten elde değil.

    Yanıtla
    • 5 Mart 2019 tarihinde, saat 22:09
      Permalink

      Tamer Bey,

      Çok teşekkür ederim. Kör topal birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Ben aslında daha çok yapılan işlemlerin görünürlüğünü arttırabiliyorum farklı bir ilde olduğum için. İşin emek yoğun kısmıyla annem ve babam ilgileniyorlar. Sizlerden gelen yorumları mesajları okuduklarında çok mutlu oluyorlar. Takipte kalmanız dileğiyle…

      Saygılar.

      Yanıtla
  • 13 Ekim 2019 tarihinde, saat 20:35
    Permalink

    Merhaba, çok güzel bir proje öncelikle sizi tebrik ederim. Bu kadar büyük olmamakla birlikte ben de böyle bir bahçe yaratmak istiyorum. Arsa bakarken nelere dikkat etmeliyim, tarla statüsünde olsa konteyner falan konulabilir mi yoksa, konteyner koyabilmek için imarlı arsa mı almak gerekiyor, yardımcı olabilir misiniz?

    Yanıtla
  • 7 Mart 2022 tarihinde, saat 20:59
    Permalink

    2022 yılından ne konu nede resim var konuların devamini bekliyoruz

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?