Bahçe Blog | Hobi Bahçesi - Konteyner Ev - Ceviz - Zeytin

Foseptik Çukuru ( Pis Su Gideri ) Yapımı

Bahçe Blog okurları merhaba. Mail yoluyla sizden gelen bir soruda “ foseptik çukuru – pis su bağlantısı” konusunu kendi bahçemizde nasıl hallettiğimiz hakkında tecrübelerimi paylaşmam istendi. Ardından internette biraz araştırma yapınca hakikaten bahçede foseptik çukuru açılması ve bağlantılarının nasıl yapılacağına dair detaylı bir yazı olmadığının farkına vardım. Bu sebeple bu yazımda kendi bahçemizde pis su gideri diğer adıyla foseptik çukuru işini nasıl hallettiğimizden ve foseptiğe pis su gideri bağlantısını nasıl yaptığımızdan bahsetmek istiyorum.

Düşük Maliyetli Foseptik Çukuru Yapımı

Bahçemize konteyner evi getirmeden önce beton bir zemin hazırlatmıştık. Ve bu beton zeminin düz olabilmesi için tesfiye işlemi yapılması gerektiğinden iş makinasını çağırdık ve beton dökülecek yeri düzleştirdik. Hazır iş makinası gelmişken konteynerın arkasında foseptik için uygun gördüğümüz yere 1 metreküplük bir çukur açtırdık. Tabi burda çukurun büyüklüğü pis su sarfiyatıyla alakalı bir durum. Biz konteyner evde sadece kısa süreli konaklamalar yaptığımız için su sarfiyatı az olacağını düşündüğümüzden dolayı 1 metreküplük bir foseptik çukurunun bizim için yeterli olacağına kanaat getirdik. İş makinesi çukuru açtıktan sonra o günkü işimiz bitti. Ardından foseptik çukuru ‘nu nasıl çevreleyeceğimizi düşünmeye başladık. Bunun için satılan delikli beton elemanlar var. Fakat bu elemanların ağırlığı çok yüksek olduğundan, foseptik çukuru ‘na yerleştirilmesi için vinç çağırmak gerekecekti. Ve bu da tabi ki yine ekstra bir masraftı bizim için. Ucuz yollu nasıl bir alternatif bulabiliriz derken aklımıza bildiğimiz tanesi 70 kuruş ( 2017 Fiyatı ) delikli tuğlalar geldi. Eğer delikli tuğlaları delikler dışa doğru gelecek şekilde dört duvar olarak örersek, hem suyun deliklerden her seviyede toprağa karışmasını sağlarız hem de foseptik çukuru ‘nun çöküp toprakla dolmasını engellemiş oluruz diye düşündük. Yukarda bahsettiğim düşüncemizi aynen uygulamaya döktük. Önce çukurun içine dolan yağmur suyu boşaltıldı ve bir işçi çimento karıp, duvarı kısa sürede bitirdi. Tam olarak sayıyı bilmiyorum ama eğer doğru bir şekilde yapıldıysa yaklaşık 60-70 adet delikli tuğla ile foseptik çukuru ‘nu örme işimizi halletmiş olduk.

Yine Ben ve “Ustalar”

Olur da ilerde o 1 metreküplük alan yeterli olmaz da dolarsa diye, işçiye çelik perde üzerine beton dökerek bir kapak yapmasını istedik. Böylece gerekirse vidanjör çağırıp içerisini boşalttırabilecektik. Tabi işçinin başında durmadığımız için bahçeye gittiğimizde foseptik çukuru ‘nun tamamlanıp üzerine komple beton döküldüğünü ve sadece pis su borusunun gireceği kadar bir delik olduğunu gördük. Halbuki küçük bir kalıp çakıp içine çelik perde koyarak bir beton kapak hazırlayacaktı. İşte o saniye iyi ki ustalarla uğraşıp konaklama için betonarme bir çalışmanın içine girmediğime bir kere daha şükrettim. Siz siz olun yapılacak bir iş ne kadar önemsiz ne kadar basit de olsa işçinin ustanın başında durun ve ayrılmayın. Çünkü siz işi tarif ederken o sadece “tamam abi” diyecek fakat siz gittikten sonra kendi bildiğini yapacak. Bu açıdan iş yapılırken orda olmanız anında müdahale etmenizi sağlayacaktır. Bu da bize ders oldu. Zaten otuz yaşımda toplamda almadığım dersi çok şükür bahçe işleriyle uğraşırken bir yıl içinde aldım. Tabi çok lazım olması durumunda vidanjör yine de çağırılıp pis su borusu delikten çıkarılıp, foseptik çukuru ‘nu boşaltma işlemi yine yapılabilir. Konumuza dönecek olursak acıyla tatlıyla bir iş daha bitmiş oldu. Sıra geldi konteyner evin pis su giderini foseptik çukuru ‘na yapmaya. Bu konuda sizin yapabileceğiniz bir şey yok. Mecburen bir tesisatçı “usta” çağıracaksınız ve o iş yaparken içinizden tüm bildiğiniz duaları okuyacaksınız. Bizim ustamız bağlantıyı yaptı geniş bir boruyla fakat borunun üzerini kapatayım ya da boruyu biraz toprağa sabitlemek için gömeyim dememiş. Ve boru resimlerde de görüldüğü üzere ortada sırıtan bir vaziyette duruyor. Böylece insanlık için küçük ama bahçemiz için büyük bir işlemin daha sonuna gelmiş olduk. Gördüğünüz üzere yaptığımız işlem “ işimizi görecek kadar” kıvamında. Kimseye iş öğretme gibi bir derdim yok. Sadece bizim gibi kısa süreli kullanımlarda iş görebilecek bir foseptik çukuru nasıl yapılabilir diye tecrübelerimizi paylaşmak istedim. Bu konuda yorumlarınızla eksiklerimizi belirtip, kendi tecrübelerinizi aktarabilirsiniz.

HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER