Fidanların dikimi öncesi çukurların nasıl açıldığını, fidanların düzgün bir sırada yer alması için fidan dikimi yeri işaretlemesinin önemini ve 2017 fidan fiyatlarından Fidan Dikimi ve Bahçe Tesisi 1 Adlı yazımda bahsettim. Şimdi sonraki aşamadaki uygulamalarımızı nasıl yaptığımızdan bahsedeceğim.
Erken kalkan yol alır diyerek, dikimin olacağı 2 gün boyunca bahçeye hava aydınlanırken gittik. Öncelikle işçilerle birlikte fidanlar dikilecekleri çukurların yanına taşındı. Sonrasında sırayla dikim işlemi başladı. Dikime başlamadan küçük iş makinasıyla fidan çukuru açılırken üstteki toprak bir yana alttaki toprak bir yana koyulmuştu ve çukurun havalanması sağlanmıştı.
Fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken hususlar
İlk önce bir kahve fincanı kadar kök gübresi fidan çukuruna atılır.
Bu kök gübresinin üzerini örtecek kadar ilk aşamada üstten aldığımız topraktan birkaç kürek toprak atılarak kapatılır. Burada ki amaç; kök gübresiyle fidan kökünün temas etmesini engellemektir.
Fidanı yan yatırdık ve maket bıçağı yardımıyla üzerindeki torbayı ayırdık. Topraktan taşan köklerde herhangi bir sorun olup olmadığına bakıyoruz. Biz diktiğimiz 130 adet zeytin fidanından birkaç tanesinde genelde kiraz zararlısı olan beyaz kurttan bulduk. Bu beyaz kurt zararlısı zeytine çok etki edemiyor fakat gelişimini yavaşlatabileceğini göz ardı etmemek lazım.
Fidanı köklerin tuttuğu toprak dağılmadan fidan çukuruna yerleştirdik. Ve öncelikle üstten aldığımız toprağı sonrasında da çukurun altından aldığımız toprağı üzerine attık.
Fidanımızın toprağa sabitlenmesi için ayaklarımızla toprağı çiğnedik ve azda olsa sertleştirmeye çalıştık.
Diktiğimiz tüm fidanların yanına tahta çubuklar çakıldı ve fidan bu çubuklara iple sekiz şekli yapılacak şekilde bağlandı.
Fidanların bahar yağmurlarında su tutabilmesi için geniş arıklar yapıldı.
Sıra geldi fidanlarımıza vereceğimiz gübreye. Araştırmalarım sırasında bir dünya çeşit gübreyle karşılaştım. Hümik asitler, solucan gübreleri hatta yumurta kabuğundan yapılan gübreler gibi çeşitler Hatta şuan aklıma gelmeyen daha birçok çeşit gübre uygulaması. Bu konuda Mühendis Beyin kafasını ağrıttığımda, bulunduğumuz bölgenin toprağının organik bileşen yapısının ve analiz değerlerinin fidanın gelişimi için yeterli olduğundan bahsetti. Bu yüzden bahsettiğim gübre çeşitlerini düşünmedik.
Dikim esnasında yapacağımız gübreleme çalışması için iyi yanmış küçükbaş hayvan gübresi tüm fidanların arıklarına 2-3 kürek kadar atıldı.
Ve Hemen ardından tüm fidanlara can suyu verildi.
En son aşamada ise aylardır araştırılan, saatlerce konuşulan, rüyaları kaçıran, bir dünya emek isteyen fidan dikimi işini bitirmiş olmanın verdiği keyifle çay içmek oldu.
Bahçemizi aldığımızda birkaç uygulama yaptık. Blogdaki diğer yazılarımda bunlardan bahsettim ve sürekli bahsetmeye de devam edeceğim. Konteyner ev, tel çit, su deposu, damla sulama vs. Fakat inanın en büyük iç huzuru fidan dikimi verdi. Ve şimdi o araziye bahçe demeye dilimiz varıyor. Umarım bu diktiğimiz fidanların bahar sonrası filizlerini, toparlanmalarını, topraklarına alışmalarını da burada sizlere anlatma fırsatı bulurum.
Fidanlarımız bu seneyi toprağa adapte olarak geçireceğini düşünüyoruz. Havalar ısındıktan sonra fire verip vermediğimiz konusunda sizlere bilgi vereceğim. Şu an gözümüze çarpan bir sararma vs yok.
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER
- Konteyner Evimizin Detaylı İnceleme Yazısı.
- Tel Çit Uygulamamız ve Detaylı Maliyet Hesabı
- Bahçemize Elektrik Alma Hikayemiz.
- Damlama Sulama Sistemi Kurdurduk.
- 180 Tonluk Perde Beton Su Deposu Yaptırdık.
- Sıvı ve Katı Solucan Gübresi Uygulamamız.
- Bosch Elektrikli Tırpan İncelemesi
- Sırt Tipi Benzinli Tırpan İncelemesi
- Einhell Elektrikli Su Motoru İncelemesi
- 16 Litrelik Akülü İlaçlama Makinesi incelemesi
- Sondaj Etüdü Yaptırdık.