Fidanların Dikimi ve Bahçe Tesisi 2

Fidanların dikimi öncesi çukurların nasıl açıldığını, fidanların düzgün bir sırada yer alması için fidan dikimi yeri işaretlemesinin önemini ve 2017 fidan fiyatlarından Fidan Dikimi ve Bahçe Tesisi 1 Adlı yazımda bahsettim. Şimdi sonraki aşamadaki uygulamalarımızı nasıl yaptığımızdan bahsedeceğim.

Erken kalkan yol alır diyerek, dikimin olacağı 2 gün boyunca bahçeye hava aydınlanırken gittik. Öncelikle işçilerle birlikte fidanlar dikilecekleri çukurların yanına taşındı. Sonrasında sırayla dikim işlemi başladı. Dikime başlamadan küçük iş makinasıyla fidan çukuru açılırken üstteki toprak bir yana alttaki toprak bir yana koyulmuştu ve çukurun havalanması sağlanmıştı.

Fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken hususlar

İlk önce bir kahve fincanı kadar kök gübresi fidan çukuruna atılır.

Bu kök gübresinin üzerini örtecek kadar ilk aşamada üstten aldığımız topraktan birkaç kürek toprak atılarak kapatılır. Burada ki amaç; kök gübresiyle fidan kökünün temas etmesini engellemektir.

Fidanı yan yatırdık ve maket bıçağı yardımıyla üzerindeki torbayı ayırdık. Topraktan taşan köklerde herhangi bir sorun olup olmadığına bakıyoruz. Biz diktiğimiz 130 adet zeytin fidanından birkaç tanesinde genelde kiraz zararlısı olan beyaz kurttan bulduk. Bu beyaz kurt zararlısı zeytine çok etki edemiyor fakat gelişimini yavaşlatabileceğini göz ardı etmemek lazım.

asili-zeytin-fidani-yetistiriciligi-3

Fidanı köklerin tuttuğu toprak dağılmadan fidan çukuruna yerleştirdik. Ve öncelikle üstten aldığımız toprağı sonrasında da çukurun altından aldığımız toprağı üzerine attık.

Fidanımızın toprağa sabitlenmesi için ayaklarımızla toprağı çiğnedik ve azda olsa sertleştirmeye çalıştık.

fidan-dikimi

Diktiğimiz tüm fidanların yanına tahta çubuklar çakıldı ve fidan bu çubuklara iple sekiz şekli yapılacak şekilde bağlandı.

zeytin-fidani-dikimi-4

Fidanların bahar yağmurlarında su tutabilmesi için geniş arıklar yapıldı.

Sıra geldi fidanlarımıza vereceğimiz gübreye. Araştırmalarım sırasında bir dünya çeşit gübreyle karşılaştım. Hümik asitler, solucan gübreleri hatta yumurta kabuğundan yapılan gübreler gibi çeşitler Hatta şuan aklıma gelmeyen daha birçok çeşit gübre uygulaması. Bu konuda Mühendis Beyin kafasını ağrıttığımda, bulunduğumuz bölgenin toprağının organik bileşen yapısının ve analiz değerlerinin fidanın gelişimi için yeterli olduğundan bahsetti. Bu yüzden bahsettiğim gübre çeşitlerini düşünmedik.

Dikim esnasında yapacağımız gübreleme çalışması için iyi yanmış küçükbaş hayvan gübresi tüm fidanların arıklarına 2-3 kürek kadar atıldı.

Ve Hemen ardından tüm fidanlara can suyu verildi.

ceviz-fidani-dikimi-yetistiriciligi

En son aşamada ise aylardır araştırılan, saatlerce konuşulan, rüyaları kaçıran, bir dünya emek isteyen fidan dikimi işini bitirmiş olmanın verdiği keyifle çay içmek oldu.

 

Bahçemizi aldığımızda birkaç uygulama yaptık. Blogdaki diğer yazılarımda bunlardan bahsettim ve sürekli bahsetmeye de devam edeceğim. Konteyner ev, tel çit, su deposu, damla sulama vs. Fakat inanın en büyük iç huzuru fidan dikimi verdi. Ve şimdi o araziye bahçe demeye dilimiz varıyor. Umarım bu diktiğimiz fidanların bahar sonrası filizlerini, toparlanmalarını, topraklarına alışmalarını da burada sizlere anlatma fırsatı bulurum.

zeytin-fidani-yetistiriciligi-1

Fidanlarımız bu seneyi toprağa adapte olarak geçireceğini düşünüyoruz. Havalar ısındıktan sonra fire verip vermediğimiz konusunda sizlere bilgi vereceğim. Şu an gözümüze çarpan bir sararma vs yok.



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Fidanların Dikimi ve Bahçe Tesisi 2” için 2 yorum

  • 28 Eylül 2017 tarihinde, saat 22:50
    Permalink

    fidanlar 10 yaşında değil gibi ben mi yanılıyorum..zeytin fidanlarından bahsediyorum..çünkü zeytin fidanları daha 3-4 yaşında fidanlıkta zeytin vermeye başlar…bu arada hayırlı uğurlu ve bol mahsüllü bereketli olsun…
    ben de zeytinlik kurmayı düşünüyorum,yazınızı beğenerek okudum ,ben de yağlık zeytin dikmeyi düşünüyorum 2000 adet kadar bornovada yaşıyorum ama foça dikili bölgesinde hazine arazi kiralamak suretiyle dikeceğim.siz baya bir araştırmışsınız sanırım bana da uyarılarınız olursa sevinirim.teşekkürler.

    Yanıtla
    • 29 Eylül 2017 tarihinde, saat 09:40
      Permalink

      Halit Bey selamlar,

      Yorumunuz için teşekkür ederim. Bloğumdaki yazıları beğenmenize sevindim.

      Bir fidanlık düşünün. Sahibi vefat etmiş ve fidanlar o daracık alanda ve torba toprak içinde sadece göğe yükselebilmiş. O yüzden yaşlarını göstermiyorlar 🙂 Fakat zeytin fidanlarımızı toprakla buluşturduğumuzdan beri baya serpildiler. Önümüzdeki yıl ürün almayı ümit ediyoruz.

      Size naçizane bir uyarım olacak. Malum ağaç yetiştirmek uzun soluklu ve maliyetli bir iş. Normal şartlarda 6-7 yılda ürün alınabiliyor. Sulama gübreleme gibi kültürel işlemleri yapmakta epey masraflı. Kısacası uzun sürede maliyetini kurtardığından hazine arazisi kiralarken dikkat edin.

      Şuan yıllık cüzi bir bedelle kiralamış olsanızda, 5 yıl sonra hazine arazilerinin satışa çıkarılmayacağının garantisi yok. Tabiki ilk satın alma hakkı kiracınındır. Fakat kemalpaşa’daki gibi dönümüne 22-23 bin isterlerse birden o parayı çıkaramayabilirsiniz. Bu tür riskleri iyi değerlendirmenizi öneririm.

      Saygılar

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?