Bahçemizin büyüklüğüne göre hangi bölüme hangi ağaçları dikeceğimizi, evi nereye koyacağımızı, yolun ve bostanın nereye yapılacağını belirlediysek artık bahçemizi fidan dikimi ‘ne hazırlamaya başlayabiliriz.
Bu yazıyı bahçemizde herhangi bir ağaç olmadığını veya az sayıda olduğunu düşünerek konuya giriş yapmak istiyorum.
Fidan dikimi , hobi bahçesi hazırlığındaki en önemli noktalardan birini teşkil ediyor. Fidan dikimi öncesi hazırlıkta yapılabilecek yanlışlar fidan gelişimini olumsuz olarak etkileyeceğine emin olabilirsiniz.
Bizim Kendi bahçemizde dikim işlemi için uygun gördüğümüz alan yaklaşık 7 dönüm kadar. Bahçemiz iki sekiden oluştuğundan üst tarafa ceviz alt tarafa da zeytin dikimi yapmaya karar verdik. ( Özellikle zeytin ve ceviz yetiştiriciliği üzerine bir çalışma yapmamızın sebebini ilerleyen yazılarımda bahsedeceğim. )
Karar verdik vermesine de otlardan bahçeye girilmiyor. Geçmişini öğrenebildiğimiz kadarıyla yıllarca herhangi bir tarımsal faaliyet yapılmamış. Tabi böyle olunca da otlar resmen ağaç olmuş, dallanıp budaklanmış. Hatta satın aldığımızda bahçenin çoğu yerine otlar ve dikenlerden dolayı girememiştik.
Bahçenin durumu resimlerde göründüğü gibiydi. Ve otlarla mücadele için bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Bizde bir iş makinası tuttuk. Toprağı alt üst ederek otların temizlenmesini, toprağa geri dönmesini sağladık. Toprağın altında kaybolamayacak kadar büyük çalıları bir yerde toplayıp yaktık.
Araziyi otlardan temizledikten sonra biraz yağmur alıp gevşemesi için birkaç gün bekledik. Ve fidan dikimi için çok büyük önem arz eden toprağın sürdürülmesi işlemine geçtik. Fidan dikimi yapmayı düşündüğümüz tüm alan traktör tarafından çift yönlü olarak sürüldü. Böylece toprağın az da olsa havalanmasını sağladık.
Bu sürme işleminden önce toprağın patlatılması gerektiğini söyleyenler oldu. Fakat toprak yıllardır ekilip dikilmediği için resmen taşlaşmıştı ve kaz ayağı toprağa ancak 15 cm kadar girip sürebildi.
Fidan dikimi ‘nden önce okuduğumuz kaynaklarda ve eğitim videolarında tonlarca yanmış küçükbaş hayvan gübresini toprağa döküp tekrar sürdürülmesi gerektiğini öğrenmiştik. Fakat fidan dikimi işinde beraber çalışacağımız Ziraat Mühendisi Hikmet AYVALI Kemalpaşa yöresindeki toprağın bu işleme ihtiyacı olmadığını, gübreleme işleminin fidan dikimi sırasında yapılacağını belirtti. Bizler de bu tavsiyeye uyduk.
Artık arazimiz fidan dikimi için hazırdı ve bizler de fidan dikimi için Şubat ayını beklemeye koyulduk.
Aylar sonra fidan dikimi zamanı geldiğinde fidan çukurlarının nasıl açılması gerektiği hususu üzerine baya kafa yorduk. Genel anlamda yapılan burgu gibi bir makine ile ancak fidanın girebileceği ölçülerde bir delik açılıp üstü kapatılıyor. Bir diğer yöntemde ise küçük iş makinası fidan dikimi için genişliği 1 metre derinliği 1 metre olcak şekilde çukurları açıyor. Ve son yöntemde de fidan dikimi için çukur işçiler vasıtasıyla kazılıyor. Bununda maksimum derinliği 40 cm dolaylarında olabiliyor. Ve genişliği toprağın havalanması için yeterli olmayacağı aşikar.
Bu üç yöntem arasında birinci yöntem için kafamıza yatmayan bazı konular oldu. Malum burgu toprağa girerken çukuru açıyor fakat çukurun kenarlarını o kadar çok sıkıştırıyor ki resmen taş gibi yapıyor. E tabi buraya konulan fidanın kökleri de gelişim göstermek için bu taş gibi olan kenarları aşmak zorunda. Ki diktiğimiz küçük yaştaki fidanların bu kenarlara nüfuz etmesinin ne kadar zor olacağını tahmin etmek için ziraatçi olmaya gerek yok.
Her ne kadar bu yöntem diğer yöntemin yarı fiyatına da olsa fidan gelişiminin gecikmesinin maliyetinin şimdi katlanacağımız maliyetten daha yüksek olacağını düşündüğümüzden ikinci yöntemi uyguladık. İkinci yöntemde fidan çukurunun geniş ve derin açılması sayesinde fidanın köklerinin ilk yıllarda rahat bir şekilde salınım yapabileceğini öngörüyoruz.
Ve böylece sıra geldi bahçe tesisine ve fidan dikimine. Bu konuya ilişkin yazımda tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER
- Konteyner Evimizin Detaylı İnceleme Yazısı.
- Tel Çit Uygulamamız ve Detaylı Maliyet Hesabı
- Bahçemize Elektrik Alma Hikayemiz.
- Damlama Sulama Sistemi Kurdurduk.
- 180 Tonluk Perde Beton Su Deposu Yaptırdık.
- Sıvı ve Katı Solucan Gübresi Uygulamamız.
- Bosch Elektrikli Tırpan İncelemesi
- Sırt Tipi Benzinli Tırpan İncelemesi
- Einhell Elektrikli Su Motoru İncelemesi
- 16 Litrelik Akülü İlaçlama Makinesi incelemesi
- Sondaj Etüdü Yaptırdık.