Evde Tohumdan Fesleğen Yetiştirdim!

Fesleğen; tüm hobi bahçelerinin, her evin ve hatta iş yeri cam kenarının vazgeçilmez bitkisi haline gelmiş durumda. Okşayıp elimizden yayılan o güzel kokuyu içimize çekmek, lezzetli yemeklerimizde kullanmak gibi bu yazımda sizlere hem evde tohumdan fesleğen ‘nin nasıl yetiştirileceğini hem de fesleğenin belki de hiç bilmediğiniz faydalarından bahsetmeye çalışacağım. Hazırsanız başlayalım!

Evde Tohumdan Fesleğen Nasıl Yetiştirilir?

Çoğu bitkide olduğu gibi fesleğeninde evde tohumdan yetiştirilmesi oldukça keyifli ve basit bir işlemdir. Çok düşük maliyetle evde yetiştirdiğiniz fesleğenlerinizi;

– bahçenize dikebilir,

– evde cam kenarlarında veya yaşam ortamlarınızda kullanabilir,

– saksı içerisinde veya taze şekilde arkadaşlarınıza hediye edebilir,

– Evde hazırladığınız leziz yemeklerde kullanabilirsiniz.

Evde Tohumdan Fesleğen Yetiştirmek İçin Gerekli Malzemeler

Fesleğen Tohumu

Tabi ki ilk olarak tohumlarımıza kavuşmamız gerekiyor. Fesleğen tohumlarının birkaç çeşidi var. Hepsinin tadı ve kokusu küçük nüanslarla ayrılıyor. Diğer bitki tohumları gibi fesleğen tohumu da uygun fiyatlı olduğu için birkaç çeşidinden alıp denemeniz, sonraki dönem için favori fesleğeninize ulaşmanızı sağlayacaktır.

TORF ve PERLİT Karışımı

İnternet üzerinden veya marketlerden kolayca temin edebileceğiniz bu karışım sayesinde fesleğen tohumu ‘muz çok çabuk filizlenecek ve istediğimiz yere almamıza hazır hale gelecek. Torf organik olarak zengin bir madde. Perlit ise torfun hava geçirgenliğini arttırarak tohumun daha hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamak için ona hava kanalları sağlama görevini üstleniyor. Unutmayalım ki havalanan toprak her zaman yetiştiricilik için çok önemli.

torf-perlit-karisimi-fiyati-satisi

BİTKİ VİYOLÜ

Yukardaki resimde gördüğünüz gibi tohumdan fideye dönüştürülecek tüm bitkilerin ilk yatağı olan bitki viyolü ‘ne ihtiyacımız var. Yine bu ürünü de internetten uygun fiyata yüksek miktarda tedarik edebilirsiniz. Böylece ileri de fesleğen dışında saksılarınız veya hobi bahçeniz için yetiştirmeyi düşündüğünüz tüm bitkileri bu viyollerde yetiştirebilirsiniz.

bitki-viyolu-fiyati-satisi

Evde Tohumdan Fesleğen yetiştirme Aşamaları

– Öncelikle viyollere satın almış olduğumuz torf – perlit karışımımızı yerleştiriyoruz. Sonrasında her viyol bölümüne bir kalem ucu yardımıyla açtığımız deliklere, işimizi garantiye almak için 2-3 adet fesleğen tohumu ‘nu yerleştirip üzerini kapatıyoruz. ( Olur da aynı viyolde birkaç tohum filizlenirse, bu filizlerden zayıf olanı sökebiliriz. )
– Evde tohumdan fesleğen yetiştirme de dikkat edilmesi gereken konuların başında sulama geliyor. Sulama konusunda direk gün sayısı vs vermek yerine en sağlıklı yöntem viyollerin toprağının biraz nemli olacağı kıvamda olması gerektiğini söyleyebilirim. Parmağınızla kontrol yapıp ardından sulama yapmanız doğru olacaktır.

 

– Bir diğer önemli husus bitki viyolleri ‘nin gün içinde en az 6-7 saat gün ışığı alabilecek bir konumda olması, tohumlarımızın filizlenmesini fazlasıyla etkileyecektir.
– Son olarak fesleğenin kış bitkisi olmadığını belirtmekte fayda var. Fesleğen soğuk havayı sevmez. Bu sebeple bahar ayları 5-10 derece dolaylarında geçen bölgelerde fesleğen tohumu ‘nun kapalı bir yerde viyollerde yetiştirilmesi ve yaz aylarında toprakla buluşturulması doğru olacaktır.

Evde Tohumdan Fesleğen ‘i Yetiştirdik. Peki Hasadı nasıl yapacağız?

Toprakla buluşturduğumuz fesleğenler, viyollerdeki haline göre daha hızlı bir gelişim süreci göstereceklerdir. Yaz boyunca yaprakları kesilerek kullanılabilir veya kurutulup lezzetli yemekler için ayrılabilir.

Viyollerde yetiştirdiğiniz fesleğenleri eğer isterseniz saksıya alıp evinize veya balkonunuza yerleştirebilirsiniz. hatta ve hatta Evde Doğal Görünümlü Saksı Yapımı adlı yazı ‘ma göz gezdirerek fesleğenleriniz için mükemmel saksılar yapabilirsiniz.



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?