Bodur Ceviz Fidanı Hangi Sıklıkla Dikilir?

Bodur ceviz fidanı dikimi yapılacak bahçenin tesisi daha gerçekleştirilmeden fidanın hangi sıklıkla dikileceğine karar verilmelidir. Böylece araziye toplam kaç fidan dikileceği bilgisine ulaşılabilir.

Bu konuda çok farklı tutumlar söz konusudur. Hele bir de bu konuyu köylülerle konuştuğunuzda size direk cevizin 10×10 dikilmesi gerektiğini, hatta onun bile çok sık bir dikim olacağından bahsedeceklerdir.

buyuk-ceviz-agaci

Bunun sebebide köylerde bulunan meyve bahçelerindeki ceviz ağacının şekil ve dönemsel budamalarının hiç birinin yapılmamış olması ve ağacın kendini yan dallara ve yukarıya doğru geliştirmesidir. Sizlerinde bildiği gibi bu ağaçların yan dalları 5-6 metre ve boyları 30-40 metreye kadar çıkabilmektedir.

Tabi bu şekilde kendi haline bırakılan bir ceviz ağacından verim beklemenin doğru olmadığı aşikardır. Budaması yapılarak ağacın verimini meyveye yöneltmek varken, verim tamamen dala, oduna ve yüksekliğe gitmiş oluyor. Sonrada ceviz ağacının verimsizliğinden, hasatının zorluğundan bahsediliyor. Tabiki 30 metrelik bir agacın 25. metresindeki ürünü hasat etmek hiç kolay olmasa gerek.

SIK DİKİM UYGULAMASI

Şimdi tüm bu yapılan yanlışları bir kenara bırakarak bodur ceviz fidanı yani chandler cinsi ceviz fidanı üzerine konuşalım. Bu fidan amerika kökenli ve oldukça verimli bir cins. 0-1000 metre rakımlı yerler için ideal olduğu biliniyor. Hasat şekillerine göre ve bahçe büyüklüklerine göre farklı dikim sıklıkları mevcut.

bodur-ceviz-agaci-dikim-sikligi

Biz bahçemizde 5×5 olarak dikim gerçekleştirdik. Tabiki bu seçimi yaptığımız için yan dal budamalarımızı ve gübrelememizi de ona göre planlayacağız. 5×5 kadar sıralar arası 7, aynı sıra üzeri 4 metre dikimde son zamanlarda popüler. Özellikle yan dal verimi açısından ideal ölçülere sahip.

Bu bahsettiğimiz bodur ceviz fidanı üstün özelliklere mi sahip ki bu kadar verimli olduğundan bahsediliyor?

Tabiki hayır. Bu fidanın soğuğa dayanıklı olması ve ürün lezzeti ile görüntüsünün iştah kabartmasının dışında pek de bir özelliği yok. Asıl verimi arttıran şey dikim sıklığı, doğru budama, gübreleme ve tabiki planlı sulama. Bunların hiç birini yapmadan herhangi bir meyve ağacından verim beklemek çok anlamsız.

10×10 metre sıklıkla dikilen bodur ceviz fidanı ile 5×5 sıklıkla dikilen fidan arasında yarı yarıya hasat farkı meydana gelmektedir. Bu gibi etmenler bu cinsi verimli göstermektedir.

bodur-ceviz-fidani-dikim-sikligi-1

Özetle; yaygın inanışın aksine meyve ağacını kendi haline bırakıp verim bekleme dönemleri geride kaldı. Diktiğiniz fidana gerekli özeni gösterir, fidan dikiminde dikkat edilen hususlara önem verir bir de üzerine budamasını, gübrelemesini, sulamasını zamanında yaparsanız sizi bile şaşırtacak verimlere ulaşabilirsiniz.

 



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Bodur Ceviz Fidanı Hangi Sıklıkla Dikilir?” için 4 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?