Bahçe Blog | Hobi Bahçesi - Konteyner Ev - Ceviz - Zeytin

SU DEPOSU ‘NU TAMİR ETTİRDİK!

Bu yazımızda bahçemize yaptırdığımız su deposu ‘nu doldurma sırasında yaşadığımız sorunları ve nasıl üstesinden geldiğimizi anlatmaya gayret edeceğiz.

Dünyadaki küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki yılların daha kurak geçeceği ve oluşacak aşırı sıcaklar nedeniyle bahçemizde dikimini yapmış olduğumuz ağaçları susuz bırakmamak amacıyla almayı düşündüğümüz tedbirlerden en önemlisi su ihtiyacımızı asgari şekilde karşılayabilecek bir su deposuydu. Bu düşüncemizi hayata geçirdik ve 2019 yılı Mayıs-Haziran ayları içerisinde yaklaşık 180 ton su depolayabileceğimiz bir su deposunu yaptırdık. Bu maceramızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Sıra Geldi 180 Tonluk Su Deposu ‘nu Doldurmaya…

Bahçeye yakın bulunan ve  yaz aylarında kuruyan dereden su motoru kullanmak suretiyle en kısa sürede su deposu ‘nu doldurmaya gelmişti. Gecikmeden su depolamaya başladık ve su doldurma işimiz yaklaşık 4 gün sürdükten sonra bitmiş oldu. Elektrikli su motoru ile doldurduğumuz 180 tonluk su deposu ‘na ilişkin yazımıza ulaşmak için tıklayın.

Ancak su deposu ‘nu doldurduk derken  5 metre derinliğinde olan ve yaklaşık 2 metresi toprağın üzerinde bulunan deponun yan taraflarından suların birikmeye başladığını ve gittikçe çoğaldığını gözlemledik. Bu  durumu etrafı toprakla sonradan kapatılan deponun etrafından dibe doğru sızan yağmur sularının zamanla toprağın üstüne çıkması biçiminde yorumladık. Fakat gün geçtikçe su deposu ‘ndaki su seviyesi azalmaya ve dışarı akan suyun miktarı çoğalmaya başladı. Dolmasını heyecanla beklediğimiz su depoSu ‘nda önemli bir sorun vardı. Deponun yaklaşık 3 metresi toprağın altında olduğu için suyun nereden kaçtığını veya sızdığını göremiyorduk. Bu durum bizi fazlasıyla üzdü. Büyük bir umut ve heyecanla yaptırdığımız ve bize önemli maddi yük getiren depomuz su tutmuyordu. Ayrıca soğuk Mart ayında 4-5 gün konteyner evde konaklayarak  depoyu doldurmaya çalışmıştık. Küçük kapasiteli su motorumuz da boş yere 4-5 gün çalışmıştı.

Her Ustayım Diyene İnanmamak Lazım

Sorunun çözümü amacıyla depoyu yaptırdığımız usta ile irtibat kurup durumu aktardık. Usta depoda kalan suyu da boşaltmamızı isteyerek, deponun içeriden su izalasyon maddesi ile sıvanması gerektiğini ve bunun için de bu işi yapan usta getireceğini söyledi. Ve ustamız söylenen       günde yanında havuzlara su izalasyon işi yapan bir usta ile geldi. Bu işlemlerden önce deponun içinin kurumuş olması  gerekiyordu. Bu nedenle biz ustalar gelmeden  önce su motorumuz ile depoda kaldığını tahmin ettiğimiz yaklaşık 25-30 ton suyu dışarıya boşalttık. Gelen usta depoya yapacağı işlemleri,bu işlemlerde kullanacağı malzemeleri  ve bu işlerin kaç liraya yapılacağını söyledi ve gitti. Biz olayı biraz araştıracağımızı ve  kararımızı sonra bildireceğimizi söyleyerek  ustaları gönderdik.

Usta (!) bize Adeseal 200 E izaolasyon sıvısını ve çatlak onarımı için de Kalekim 1051 seramik yapıştırma harcı kullanacağını belirtti. Uzun internet araştırmaları sayesinde sıvı yalıtımı malzemeleri satan büyük firmalarla iletişime geçip, telefonla bilgi aldığımızda bu ustanın (!) bize kullanacağını söylediği malzemelerin bizim sorunumuzu çözmeye yetmeyeceğini ve bu malzemenin direk suya temas etmeyip seramik yada fayansın altında kalması gerektiğini öğrendik. Böylece su deposu ‘nu yapan ustanın bizi ikinci hataya yönlendirmesine ve yine boşa masraf yaptırmasına engel olmayı başardık.

Havuz Sıvı İzolasyonu İçin Doğru Malzeme Seçimi

Alman firması olan Weber’e ait ürünlerin su izalasyon işlerinde daha başarılı olduğu   kanaatine vardık ve bu işleri yaptığını öğrendiğimiz  bir ustanın ismine ve telefonuna ulaştık. Depodaki sorun ustaya aktarıldı.Ve ustayla malzeme bize ait olmak üzere anlaşma yapıldı.

Direk firmadan aldığımız malzeme bilgileri ışığında Gıda Çarşısındaki toptancısından 18 takım weber dry ss-10 sıvı izolasyon seti ve kalekim tamir harcından satın aldık. Ayrıca işi yapacak usta sıva filesi getirdi.

Usta ve ekibi konuşulan günde bahçeye geldi ve hemen işe başladılar. İlk önce su deposu ‘nun içinde bir temizlik yaptılar ve kalıpların birleşme yerlerinde bulunan çapak biçimindeki betonları temizlediler.

Sırasıyla kalekim ile deponun içerisinde kalıpların birleşme yerlerini sıvadılar ve weber ürünlerini (katı ve sıvı) karıştırarak oluşturdukları  harcı fırça ile su deposu ‘nun iç yüzeylerine sürdüler. Deponun bir süre kurumasını bekleyerek  ikinci defa aynı karışımı sürdüler ve deponun iç yüzeyini (tavan hariç) file biçiminde örülmüş bir malzeme ile kapladılar ve yapılan  bu işlerin kurumasından sonra üçüncü kat karışımı uygulayıp gittiler. Depoya  su doldurmamız için su deposu ‘nun 4-5 gün kuruması gerekiyordu.

Beş gün sonra bahçeye gittiğimizde depomuz kurumuştu. Artık tekrar su doldurabilirdik. Küçük su motorumuzu kurarak dereden su almaya başladık. Ve artık su deposu  suyla dolu ve yaz aylarının yoğun sıcaklarında ağaçlarımıza su vermeye hazır durumda. Bu arada depo yapımı sırasında deponun dış yüzeyine döşenmiş olan membranın da bir işe yaramadığını, sonradan yapılan izalasyon sırasında kesilerek çöpe atıldığını da paylaşmış olalım.

Deponun macera dolu onarım işi sona ermiş oldu. Biz de  bu sıkıntılı süreçten işimizi yaptıracağımız ustalar ve yapılacak işler konusunda daha fazla bilgi sahibi olmamız ve işin yapımı sırasında işten anlayan birilerine danışmamız ve yardım almamız gerektiğini acı da olsa tecrübe etmiş olduk.

Doğayla baş başa sağlıklı günler dileğiyle hoşça kalınız.        

HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER