BahçeBlog okurları merhabalar. Bu yazımda İzmir Kemalpaşa Yukarıkızılca’da bulunan bahçemize elektriği nasıl bağlattığımızı ve bu süreçte Bahçeye elektrik aboneliği işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiği hakkında sizlere bilgi vermek ve tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
İlk Planımız neydi? Ve Elektrik Bağlatmaya Nasıl Karar Verdik?
Bahçemizde herhangi bir çalışma yapmadan plan aşamasındayken, elektrik olmadan da çoğu işlemi sorunsuz halledebileceğimiz görüşü hakimdi. Sulama için benzinli su motoru ile depoya su basıp, ağaçların sulamasını gerçekleştirecektik. Konteyner ev içinse ya jel akü ya da güneş enerjisi paneliyle 3-5 küçük elektrikli eşyanın çalışmasını sağlayıp idare edecektik. Bu bahsettiğim elektrikli eşyalar tabi ki buzdolabı veya su ısıtıcısı gibi çok akım çeken eşyalardan ziyade aynı anda 2-3 oda aydınlatması için lambanın çalışması ve belki bir radyo olarak düşünmüştük. Tabi yine her zamanki gibi evdeki hesap bizi yanıltmayarak çarşıya uymadı ve elektriğin bahçe için çok önemli hatta sudan sonra en önemli ikinci unsur olduğunu öğrendik. Bahçeye elektrik alınması aynı zamanda yaşam kalitesini arttırmakla birlikte işlerin daha az zahmetle hallolmasını da sağladığını öğrendik. Örneğin bahçe sulaması için benzinli su motoru kullansaydık hem sürekli benzin tedarik etmek zorunda kalacaktık hem de gürültüden kendimiz rahatsız olacağımız gibi çevremizdeki komşularımızı da rahatsız edecektik. Ayrıca malumunuz benzinli motorların sorun çıkarma ihtimalleri elektrikli motorlara göre çok daha fazla. Diğer yandan bahçeye elektrik aboneliği ‘nin alınması konteyner evdeki elektrikli cihazların ( şoklu su ısıtıcısı, buzdolabı, aydınlatma vb.) sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayacaktı. Bu da haliyle bizler için cezbedici bir durumdu. Sonuçta bahçede yazın buzdolabından soğuk bir içecek almanın keyfi paha biçilemez bir olay.
Bahçeye Elektrik Aboneliği Sürecinde; Bahçe Aydınlatma Elektriği ve Bahçe Sulama ( Kuyu ) Elektriği
Yukarıda bahsettiğim sebeplerle bahçeye elektrik aboneliği yaptırmaya karar verdik. Ve yine internetten uzun uzun araştırmalarda bulunduk. Şimdiye kadar bahçemiz için yaptığım tonlarca araştırma konusunun hiç birinde bu kadar bilgi kirliliğine rastlamadım. Her forumda veya mecrada söylenenlerin hiç biri birbirini tutmuyor. Çünkü kimsenin durumu birbirine benzemiyor. Çünkü herkesin bahçesi başka ilçelerde ve her ilçe belediyesinin uygulaması farklılık gösteriyor. Bazı belediyeler bu konuda biraz daha esnek davranıp bahçesine elektrik almak isteyenlere imkan sunarken bazıları işleri daha fazla nasıl zorlaştırabilirim diye uğraşıyor. Bu açıdan ben teknik detaylarda boğulmadan elektrik aboneliği işini kendi bahçemiz için nasıl hallettiğimizi size aktarmaya çalışacağım. Öncelikle elektriği ne için kullanacağımıza karar verdik. Bu sayede ev elektriği mi yoksa sanayi elektriği mi almamız gerektiğine karar vermiş olduk. Bizim elektrik aboneliğimizden beklentimiz 1 inçlik elektrikli su motorunun kuyudaki suyu depoya basmasını sağlamak (230 watt) ve konteyner ev içerisindeki elektrikli ev aletlerinin çalışmasını sağlamak olduğundan ev elektriğinin bizim için yeterli olacağına karar verdik. Burada belirleyici olan aslında kullanacağınız su motorunun kaç watt enerji çekmesi gerektiği. Bizim su motorumuz bir inçlik olduğundan su deposuna saatte ancak bir ton su basabiliyor fakat zaman sorunumuz olmadığından bu bizim için bir dezavantaj yaratmıyor. Fakat siz bahçeniz veya tarlanız için 3-4 inçlik su motoru veya dalgıç pompa kullanmayı planlıyorsanız mutlaka bahçeye elektrik aboneliğini de ona göre seçmelisiniz.
Farklı Elektrikçilerden Alınan Fiyatlar ve Yapılan İşlemler
Her neyse, yavaştan bizim hikayemizi anlatmaya başlayalım. Bahçedeki diğer işlemleri yaptırmadan önce birkaç farklı kişiden fiyat aldığımız gibi, bahçeye elektrik aboneliği işlemi için de birkaç yerden fiyat almaya karar verdik. İlk çağırdığımız elektrikçi bize sadece sanayi elektriği yani kuyuya elektrik alabileceğimizden bahsetti. Ve bizde bilgi sahibi olmadığımız için kuyu elektriği üzerinden konuştuk. Kuyu elektriği için sokak üzerindeki elektrik direğinden bahçenin içine çekilen elektrik hattı en az 3 adet elektrik direğinden geçmesi gerektiğinden maliyet olarak 5 bin tl den bahsedildi. Bu fiyatın içinde tüm teknik ekipmanlar, kuyu elektriği projesi ve gerekli tüm izinlerin takibi dahildi. İkinci kez fiyat almak için başka bir elektrikçi çağırdığımızda bize elektriği hangi aletler için kullanacağımızı sordu ve bizde durumu aktardık. Ve sonuç olarak bizim bahçeye aydınlatma elektriğinin yeteceğini (ev elektriği ayarında 230 watt) belirtti. Ve onun içinde kuyuya kadar direk çekmeye gerek olmadığını konteynerın arkasına, üzerinde aydınlatma için projektörün bulunacağı bir direğin yeterli olacağını söyledi. Ve maliyet olarak 3500 tl verdi. Benim bu fiyatları burada paylaşma sebebim yarın bir gün sizde bahçeye elektriği aboneliği ‘niz için uğraşırken aklınızda az çok bir rakam olsun diyedir. Ben bu fiyatlarla piyasa fiyatından fazla veya az bir ödeme yapmış olabilirim. Bu birlikte çalıştığımız elektrikçinin vicdanına kalmış bir durum. Anlamadığımız bir iş olduğu için maalesef işin boyutu hakkında da fikir sahibi olamadığımızdan sadece bize söylenen fiyatlar üzerinden bilgi sahibi oluyoruz. Umarım vicdanlı biriyle çalışmışızdır, sonuçta para kolay kazanılmıyor. Hele ki bahçe işlerinde bir tlnin bile gidecek bir yeri mutlaka var.
Sonuç olarak bize ikinci elektrikçinin teklifi daha mantıklı ve uygun geldiğinden onla çalışmaya karar verdik. Kendisi ile anlaştıktan sonra hemen notere gidip bizim adımıza elektrik aboneliği işlemlerini takip edebilmesi için vekalet ve tapunun bir fotokopisini verdik. Bir gün sonrada köy muhtarı ve azalardan bir belgeye imza almamız gerekti. Ardından Elektrikçi bizim adımıza dilekçeyle belediyeye başvuru yaptı, aydınlatma elektriği için projeyi hazırlattı. Projeyi onaylayacak olan yetkilileri bahçeye götürüp getirdi. Ve aboneliğin alınmasının ardından aşağıda gördüğünüz elektrik direğini ve üstündeki panoyu yerleştirip kullanıma hazır hale getirdi. İşe başlamadan önce yarısını verdiğimiz ödemenin geri kalanını tüm işlemler tamamlandıktan sonra verdik.
Neden Elektrikçiye İş Takibi Yaptırdık?
Ben kesinlikle bahçeye elektrik çekme işleminin bu kadar maliyetli olduğunu düşünmüyorum. Zaten bu yüzden internetten araştırma yapmıştım. Belediyeye kendim başvuru yaparım sadece projeyi çizdirecek birini bulurum ve malzeme benden olacak şekilde işçilik karşılığında elektrik direği ve pano işini hallederim diye düşünüyordum. Fakat işlerin öyle yürümediğini anlamam pek uzun sürmedi. Her belediyenin bu tarz durumlarda uygulamalarının farklı olduğunu forumlardaki yazılardan anladım. Ayrıca malumunuz bahçenizin bulunduğu ilçede bu işi yapan elektrikçiler, ilçe belediyesinde bu konuda yetkili kişileri tanıyorlar ve işlerini rahatlıkla halledebiliyorlar. Bu kadar rahat işlemlerini halletmelerine rağmen bizim bahçeye elektrik aboneliği işlemimiz yaklaşık 2 ay sürdü. Tabi burada belirtmem gereken önemli bir husus var.
Elektrik aboneliği alınırken konteyner ev siparişimiz hazır olmasına rağmen elektrikçinin uyarısını dikkate alarak konteyner evi bahçedeki yerine yerleştirmedik. Bunun düşük bir ihtimalde olsa sorun yaratabileceğini aktardı bize. Sonuçta konteynere elektrik aboneliği için ev ruhsatı olması gerekmekte. Aynen betonarme ev ve prefabrik evde olduğu gibi. Anlaşılacağı üzere elektrikçiye iş takibi yaptırdığımız için tüm detaylara hakim değilim bu sebeple teknik detaylara fazla giriş yapamıyorum. Sizlerde bahçeye elektrik aboneliği işleminiz için bahçenizin bulunduğu ilçede birkaç elektrikçiden fiyat ve bilgi alarak takip işlemlerini onların gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz. Belki biraz maliyetli bir durum fakat izin alamadığınız takdirde bu işin geri dönüşü olmayacaktır. Bence riske girmeye hiç gerek yok.
4 Günlük Kullanım Sonrası Elektrik Aboneliğimiz Hakkında İlk İzlenimlerim
Bahçeye konteynerı koyduktan sonra
“Konteyner Ev Detaylı İncelemesi” adlı yazımda da değindiğim üzere; üzerine aydınlatma için 100 wattlık bir led projektör taktırdığımız elektrik direğinden konteynerın sigortasına elektrik bağlatma işlemini gerçekleştirdik. Ve yaptığımız 4 gecelik konaklamamızda su motoru yaklaşık 20 saat çalıştı ve konteyner evin içindeki elektrikli tüm ev aletleri çalıştı. herhangi bir sorun yaşamadık. Fakat yine de su motoru çalışırken aynı zamanda şoklu su ısıtıcısı gibi yüksek akım çeken ev aletlerini çalıştırmamakta fayda olduğunu düşünüyorum. Bahçenize elektrik çektirmeniz aynı su imkanınızın olması kadar büyük bir olay. Ve bahçenizin değerini arttırmakta. Bu sebeple bir kere yapacağınız maliyetli bir çalışma hem tüm işlemlerinizi kolaylaştıracak hem de mülkünüzün değerini katlayacaktır. Bu yüzden elektrik aboneliğini önemsemekte fayda var. Bu yazımda olabildiğince detaylı bir şekilde bahçeye elektrik aboneliği konusuna yaşadığımız tecrübe üzerinden değinmeye çalıştım. Atlamış olabileceğim detaylar olabilir. Bu yazının altına yorum yaparak sorular sorabilir ya da doğru bildiğim yanlışlarımı düzeltebilirsiniz. Bir sonraki hobi bahçesi macerasında görüşmek üzere.
Bahçemize Çektiğimiz Elektiriğin Uzun Kullanımı (10 Ay ) Ardından Düşüncelerim Hem konteyner evde olsun hem de elektrikli diğer aletlerimiz açısından herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Hatta ve hatta artık ürün alırken özellikle elektrikli olanları tercih etmeye çalışıyorum. Çünkü benzinli motorlarla uğraşmak ve temizlemek gerçekten dertli bir konu. Satın aldığım 50 ve 75 metrelik uzatma kablolarıyla hobi bahçemizin her yerinde elektrikli testeremizi veya diğer elektrikli aletlerimizi rahatlıkla kullanabiliyoruz. Kesinlikle ama kesinlikle bahçenizi satın almadan önce mutlaka elektrik olanaklarını iyi araştırın. Güneş enerjisi, şebeke elektriği gibi seçeneklerden hangisine yönelmeyi düşünüyorsanız planınızı baştan iyi yapın. Bahçede elektriksiz birşeyler yapmaya çalışmanın gerçekten zor olduğuna inanıyorum artık. Elektrik eşittir rahatlık 🙂 Bu yazıma olağanüstü bir ilgi oluştuğu için böyle bir ekleme yapma ihtiyacı hissettim. Blogumdaki bahçe aletleri ve diğer yapı işlemlerine de göz atmayı unutmayın.
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER