Babamın Kaleminden Bahçemizdeki Gelişmeler ve Yapılacaklar
Dost dost diye nicesine sarıldım.
Benim sâdık yârim kara topraktır.
Beyhude dolandım boşa yoruldum.
Benim sâdık yârim kara topraktır.
Nice güzellere bağlandım kaldım.
Ne bir vefa gördüm ne fayda buldum.
Her türlü isteğim topraktan aldım.
Benim sâdık yârim kara topraktır.
Koyun verdi kuzu verdi süt verdi.
Yemek verdi ekmek verdi et verdi.
Kazma ile döğmeyince kıt verdi.
Benim sâdık yârim kara topraktır.
Aşık Veysel ŞATIROĞLU
2018 YILI İÇERİSİNDE YAPILAN İŞLER:
Değerli bahceblog takipçileri bir taraftan memuriyet görevimiz,diğer taraftan bahçe işlerinin hafta sonuna sıkıştırılması nedeniyle uzun süredir bahçemizde haber veremedik. Bu yazımızda hem bahçeye yapılan yeni işlemlerden hem de bahçede ki değişimlerden söz etmek istiyorum. 2017/Şubat ayında dikimini yaptığımız fidanlarımız 2 yılını doldurmak üzere. Ağaçlarımızın büyük çoğunluğu 2018 yılı Nisan ayı gibi çiçeklenmeye ve meyveye durmaya başladı. Her ağaçta değişik renkteki çiçekleri görmeye başlamamız bizleri sevindirdi. Fidanlarımız büyüdükçe güzellikler ve sıkıntılar yaşamaya devam ediyoruz
( Dikildiğinde 30 cm olan ceviz fidanının 2 yıl sonraki hali )
Fidanlarımız Mayıs ayı içerisinde meyveye durunca,her ağacı tek tek kontrol ederek,fidanın büyümesine engel olacak veya büyüdüğünde dalını kırması olası olan meyvelerin bir kısmını koparmak zorunda kaldık.
Elma,Ayva,Erik ve Ceviz ağaçlarında seyreltme yapmak zorunda kaldık.Bu meyve fidanlarında 2-3’er adet meyve bırakarak meyvenin gelişimini izlemeye çalıştık.Sulama işlemi için her hafta sonu bahçeye gittiğimizde bıraktığımız meyvelerin biraz daha büyüdüğünü gördük ve İnsanın verdiği emeğinin karşılığını almış olmanın sevinci ile mutlu olduk.
( Kendini bile zor taşıyan ayva fidanı kocaman 3 tane ayva verdi bizlere)
( Konteyner Evimizin yanındaki kayısı fidanımız güzel bir gelişim sergiledi. Yalnız bu sene üzerinde meyve yoktu. Önümüzdeki yıl ondan da beklentimiz yüksek)
2018 yılı yaz aylarının yoğun sıcakları nedeniyle,sulama tanklarına depoladığımız 40 ton ve kuyumuzda bulunan yaklaşık 60 ton olmak üzere 100 ton suyun yaklaşık 90 tonunu ceviz ve meyve fidanlarını sulamada kullandık. Üstü açık olan kuyumuzdaki sular daha fazla buharlaşmadan Haziran ayı içerisinde tüm fidanları hortum ile 2 defa suladık.Tanklarda bulunan suları ise Temmuz-Ağustos aylarında sadece Ceviz ve meyve fidanlarını sulamada kullandık. Bu arada bahçe duvarının yanında bulunan tulumbamızdan da her hafta sonu 2-3 ton suyu kullanmaya devam ettik. Yaklaşık 1.500 kg yanmış küçükbaş hayvan gübresi temin ederek tüm fidanlarımızda gübreleme işlemi yaptık.
( 2 adet 20’şer tonluk su depolarımız)
2018 yılı bahar ayında yağışların az olması nedeniyle zeytin fidanlarımızda yoğun olarak pamuklanma gördük.Konuyu araştırdığımızda ise zeytin sineği denilen zararlı bir böceğin,özellikle yeni sürgün vermiş dallara yuva yaparak,hem dallarda yer alan çiçeklerin dökülmesine hem de yeni sürgün veren dallar başta olmak üzere ağacın kurumasına yol açtığını öğrendik ve gecikmeden bütün zeytin fidanlarına zeytin kurdu ilacı uygulaması yaptık. Bu şekilde bir çok fidanın kurumasını önlemiş olduk.2-3 zeytin fidanının bazı dallarının karardığını ve kurumaya yüz tuttuğunu gözlemleyince yaptığımız araştırmada kabuk biti denilen bir zararlının ağacın öz suyunu emerek ağacı kurutabileceğini öğrendik ve gecikmeden kabuk biti ilacı temin ederek fidanlara uygulama yaptık ve fidanları bitten kurtardık. Yani anlayacağınız her gün bir sorun çıkıyor ve biz zorluklarla başetmesini öğrenerek daha çok tecrübe edinmeye devam ediyoruz.Bütün bu yaşadıklarımız hayatın kendisinin bir okul olduğu gerçeğini de bir kez daha hatırlamamıza vesile oluyor. Biz de yaşayarak öğreniyoruz.
( Zeytin sineğinin sebep olduğu halkalı leke hastalığı)
2018 yılı içerisinde konteynerin önünde yazın sıcaklarda oturabilmek amacıyla demir güneşlik yaptırdık ve üzerine güneş ışınlarını %95 engelleyen güneşlik çektik.Böylece Temmuz-Ağustos aylarının sıcak saatlerinde çam ağaçlarının altına masa/sandalye taşımaktan da kurtulmuş olduk.Ayrıca bahçe giriş kapısının üzerine bir sıra jiletli tel çekerek,kapının üzerinden atlamaları engel olmaya çalıştık. Yani yaşam alanlarımızı daha keyifli ve güvenli hale getirme uğraşısına devam ediyoruz.Bu arada konteynerde gerek yazın sıcak havalarda gerekse kışın soğuk aylarda konaklama oldukça zor olduğundan,bahçeye daha yaşanılacak bir ortam oluşturarak daha fazla kişinin daha uzun süre konaklayıp bahçeyle daha fazla ilgilenmesini sağlamak amacıyla gerekli yasal izinlerin alınması için bir inşaat firmasına vekalet verdik.Zeytinlik alanlara inşaat yapma zorlukları nedeniyle yaklaşık 4 aylık zaman zarfında gerekli izinleri henüz alabilmiş değiliz.
2019 YILI İÇERİSİNDE YAPMAYI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İŞLER:
2019 yılında bizi keyifli ve zahmetli bir bahçe bekliyor.Keyifli olacak çünkü,bir çoğu dikerken 2-3 karış boyunda olan fidanlarımızdan bir çoğu 2-3 metre boyuna ulaştı ve artık birer küçük ağaç olmuş durumdalar.Şubat ayı içerisinde 2.yıl budamasını yaptırarak ağaçlara şekil vermeye çalışacağız.2018 yılı Aralık ayı içerisinde 1.sini yaptığımız bordo bulamacı ilaçlamasının ikincisini de 2019/Şubat ayında yapmaya çalışacağız.Özellikle Ceviz ve Badem ağaçlarının Temmuz-Ağustos aylarının yakıcı sıcaklarından daha az etkilenmesi ve daha az suya ihtiyaç duymaları için kaolin isimli bir ilaç uygulamayı düşünüyoruz.Yaptığımız araştırmalarda ceviz ve badem gibi sert kabuklu meyve ağaçlarının güneşten korunarak büyümeye devam etmesini sağlamak ve daha az suya ihtiyaç duymasını temin etmek amacıyla kaolin isimli bir ilacın belirli aralıklarla kullanılması gerektiğini öğrendik.
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER
- Konteyner Evimizin Detaylı İnceleme Yazısı.
- Tel Çit Uygulamamız ve Detaylı Maliyet Hesabı
- Bahçemize Elektrik Alma Hikayemiz.
- Damlama Sulama Sistemi Kurdurduk.
- 180 Tonluk Perde Beton Su Deposu Yaptırdık.
- Sıvı ve Katı Solucan Gübresi Uygulamamız.
- Bosch Elektrikli Tırpan İncelemesi
- Sırt Tipi Benzinli Tırpan İncelemesi
- Einhell Elektrikli Su Motoru İncelemesi
- 16 Litrelik Akülü İlaçlama Makinesi incelemesi
- Sondaj Etüdü Yaptırdık.
Forumunuzu takip ediyorum, benim gibi yola başlayanlar için deneyimlerinizi paylaşmanız son derece yol gösterici. Hiç bir karşılık beklenmeden yapılan bu özverinin karşılığını vermek zor. Öncelikle paylaştığınız değerli deneyimleriniz, bu platformu kurarak harcadığınız zaman ve verdiğiniz ilham için sonsuz teşekkürlerimle.
Özer Özgüven;45
Özer bey merhaba,
Genelde belirttiğim gibi bilgi paylaşıldıkça güzel. Hobi bahçesi maceramızı kaydetmenin yanında, bu konuda araştırma yapanlara da yardımcı olmak istiyoruz. Yorumunuz babamı da mutlu etmiş. Teşekkür ediyor kendisi.
Saygılar.
Merhaba çağlar bey. Ben de konteynerin siparişini verdim. Bitmek üzere. Çatı ile ilgili sormak istediklerim var. Mail veya telefon üzerinden iletişime geçebilir miyiz? Gölgeliğin fotoğrafını paylaşabilir misiniz?
Serdar bey merhaba,
Bahçeye gittiğimde gölgelik fotoğrafını paylaşmaya çalışırım. İş dolayısıyla yoğunum. Tel ve mail veremiyorum. Soru cevap bölümüne yazabilirsiniz sormak istediklerinizi. Böylece herkes faydalanır.
Saygılar.