Bahçe Blog | Hobi Bahçesi - Konteyner Ev - Ceviz - Zeytin

AKÜLÜ İLAÇLAMA MAKİNESİ İNCELEMESİ

Hobi bahçesindeki işleri başkalarıyla uğraşmadan kendi başına yapma hazzını yaşamak isteyen bahçe sahipleri için vazgeçilmez ürünlerden biri de ilaçlama makinesi ‘dir. Eğer bahçeniz ticari amaçlı veya çok büyük değilse yıl boyunca birkaç kez tekrarlanacak ilaçlama işlemlerini kendiniz kolayca halledebilirsiniz. Bu yazımda mekanik ( kollu ) ilaçlama makineleri, traktör arkası ilaçlama makineleri ve akülü ilaçlama makineleri üzerine biraz bilgi vermeye ve kendi hobi bahçemiz için hangisini neden seçtiğimizi anlatmaya çalışacağım.

Traktör Arkası İlaçlama Makinesi

Ticari amaçlı büyük ölçekli bahçelerde kullanılması elzem makinelerdir. Kapasiteleri yüksek olmakla birlikte hidrolik karıştırıcılarının olması traktör arkası ilaçlama makinesi ‘nin avantajlı yönleridir. İlaçlamanın uzun süreceğini düşünürsek karıştırıcının olması gerçekten önemli bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Traktör arkası ilaçlama makinesi ‘nin dezavantajları ise;

Şahsen kendi hobi bahçemizde eğimli kısımdaki zeytinlerin ilaçlanması için traktör arkası ilaçlama makinesi ‘ni kullanmamız imkansız. Hadi diyelim ki geri kalan kısımları bu şekilde yapmak istesek traktör ve ilaçlama makinesi olan bir ekip bulup onlara ödeme yapmak gerekiyor. Bölgedeki tüm bahçelerin aynı dönemlerde ilaçlanması gerektiğinden birilerine ulaşmak, ulaşılması durumunda kaliteli bir hizmet almak zor bir durum. ( aklıma yine anılarım geliyor “kaliteli hizmet” yazınca bir gülme geldi sormayın. Bulunduğumuz köyde bu tür bahçe işlerini yapan kişilere yaptırdığımız hiçbir işlem içimize sinmedi ve sonrasında hep problemle karşılaştık. Kısacası olayın her zamanki özeti paranla rezil olma durumu ) Bu sebeple bloğumu takip edenlerin bileceği üzere bu işi de kendi başımıza halletmek istediğimizden, en azından fidanlarımız daha küçükken kendi işimizi kendimiz yapmayı uygun gördük. Başta da belirttiğim üzere benim açımdan eksik kaldığını düşündüğüm bu tip ilaçlama makinesi ‘nin en büyük artısı ilacın tank içerisinde sürekli hidrolik karıştırıcı ile karıştırılıp, ilacın veya karışımın homojen kalmasını sağlaması. Onun dışında küçük çaplı hobi bahçeleri için uygun bir çözüm değil.

Mekanik ( Kollu ) İlaçlama Makinesi

Genel olarak Hobi bahçelerinde, sitelerde kullanılan mekanik ( kollu ) ilaçlama makinesi bireysel kullanım için fazlasıyla uygun bir ürün olduğunu düşünüyorum.

Mekanik ilaçlama makinesi ‘nin avantajları;

Mekanik ilaçlama makinesi ‘nin Dezavantajları ise;

Akülü İlaçlama Makinesi

Tabi ki yine en sona kendi bahçemiz için tercih ettiğimiz türdeki ürünü sakladım. Akülü ilaçlama makinesi ‘ne daha geniş bir yer ayıracağım. Bana göre hobi bahçeleri ve küçük ölçekli bahçeler için en uygun ilaçlama makinesi kesinlikle Akülü ilaçlama makinesi.

Akülü ilaçlama makinesi ‘nin avantajları;

Akülü ilaçlama makinesi ‘nin dezavantajları ise;

Peki Hangi ilaçlama makinesi hangi bahçeler için uygun?

Kısacas özetlemek gerekirse

traktör arkası ilaçlama makinesi; büyük ve eğimsiz düz bahçeler için Mekanik ( kollu ) ilaçlama Makinesi; 10-50 ağaçlık hobi bahçeleri, site bahçeleri için Akülü ilaçlama makinesi; eğimli araziye sahip 50-200 ağaçlık bahçeler için uygun olduğunu söyleyebilirim. Bahçemizde bulunan ağaçların yüzde %80 i daha 2-3 yaşında olduğu için bu tip makine bizim için daha uygundu.

Satın aldığımız Baco Akülü Sırt Tipi İlaçlama Makinesi ‘nin İncelemesi

Bu ürünü internette yaptığım uzun araştırmalar sonucu almaya karar verdim. Bu markayı özellikle seçmedim. Akülü ilaçlama makineleri arasında fiyatının uygun olması ve internet üzerinden yedek parçalarına ulaşmanın kolay olması tercih etmeme sebep oldu diyebilirim. Aslında bu ürünü alalı bir yıldan uzun süre oldu. Fakat değerlendirmesini yazmak için birkaç kez kullanmak istedim. En son hobi bahçemizde gerçekleştirdiğimiz sıvı bordo bulamacı uygulamasının ardından değerlendirmenin vakti geldi. Makinenin kutusundan birkaç farklı püskürtme şekli için başlık ve şarj aleti çıkıyor. Baco Akülü İlaçlama Makinesi ‘nin kullanımı oldukça kolay. Birkaç dakika içinde nasıl kullanacağımızı çözdük. Deneme amaçlı deposuna koyduğumuz suyu etrafa püskürttük. Püskürtme mesafesinin iyi olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 4-5 metre yükseğe kadar püskürtme işlemini rahatlıkla yapabiliyor. Makinenin boş aküsünün şarj olması 4-5 saat kadar sürüyor. Dolu akü ile son kullanımda 10 depo bordo bulamacını ağaçlara uyguladık. Herhangi bir sorun yaşamadık. Sanırım bu makine kullanılırken en çok dikkat edilmesi gereken konu temizlik. İlaçlama işleminin ardından depoda ve boruların içinde tortunun kalması büyük sıkıntı yaratabilir. Bu sebeple kullanımın hemen ardından deposu temizlendikten sonra borularında iyice temizlenebilmesi için depoya biraz su koyup püskürtmekte fayda var. Uzun kullanımda 4-5 kg lik kendi ağırlığı ve 16 litrelik dolu depo ağırlığıyla birlikte 20 kglık ağırlık oluşuyor sırtta. Her 2-3 depoyu boşalttıktan sonra biraz dinlenmek iyi oluyor Sırt çantası alt bağlantıları bağımsız ve basit plastik. Deponun altına tutturma yeri var. Sırta makineyi alırken biraz sıkıntı olabiliyor. Başka birinin sırtınıza takarken yardımcı olması işi kolaylaştırıyor. Onun dışında 3-4 saatlik kullanım sırasında herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Arkadaşım ve ben değişe değişe ilaç uygulamasını gerçekleştirdik.

İlaçlama Makinesi Kullanırken Dikkat edilmesi Gereken Konular

İlaçlama yaparken ilaç içeriği kimyasal maddenin teninize ve yüzünüze temas etmemesi gerekiyor. Bu yüzden aşağıda arkadaşımın halinden gördüğünüz üzere koruyucu elemanları da kullanmanız gerekiyor. Özellikle maske ve yüz koruyucu kesinlikle kullanılmalı. Eğer bunlar sizde mevcut değilse makineyle birlikte sipariş vermeyi unutmayın. Ugulama sırasında hafif rüzgar püskürtülen ilacın özellikle yüzünüze gelmesine sebep oluyor. Bu durumda kimyevi maddenin özelliklerine göre insan sağlığı açısından sorunlara yol açabilir. Ayrıca uzun kollu ince giysiler kullanmanızı da öneririm. 26 Mart 2020 Not: Arkadaşlar Ali TÜRK isimli bir okuyucumuzun sizlere çok önemli bir uyarısı var. Aküyü lütfen tam olarak bitirip makinayı açıkta tutmayın. Bu şekilde bırakıldığında akünün öldüğünü belirtti kendisi. Biz de bahçemizde bu öneriyi uygulayacağız. Sizlerle de paylaşayım dedim. Bu arada sırt tipi akülü ilaçlama makinemizden son derece memnunuz hala sıkıntısız bir şekilde bahçemizdeki bordo bulamacı ve sıvı gübreleme işlemlerinde kullanıyoruz. İlaçlama Makinesi konusu adına benden bu kadar. Eklemek veya sormak istediğiniz bir konu varsa bu yazıya yorum olarak yazabilirsiniz. Diğer yazılarıma da göz atmayı unutmayın. Hobi Bahçemizde Kullanmak İçin Aldığımız Diğer Ürünlerin İncelemelerine de Göz Atabilirsiniz.

HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER