Bahçe Blog | Hobi Bahçesi - Konteyner Ev - Ceviz - Zeytin

Ağaç budama : 2019 Şubat Tüm Ağaçlarımız Budandı!

( Babamın kaleminden…  Ağaç Budama ) Değerli Doğa Severler; Bu yazımda sizlere önce ağaç budama (aralama) işinden biraz bahsetmek isterim..
Budamak; yeni filiz sürmesini sağlamak, düzgün bir biçim vermek ya da daha çok ürün elde etmek ereğiyle ağaç, çiçek, asma gibi bitkilerin dallarını kısaltmak, gereksiz dallarını kesip atmak biçiminde tarif edilebilir.Budama işine halk arasında aralama da denmektedir.

Ağaç Budama İçin Doğru Kişiyi Bulma Çabamız

İki hafta önce özellikle 2017/Şubat ayında dikimini yapmış olduğumuz fidanların 2.yıl budamasını(aralama işi)yaptırmak amacıyla havaların güzel gittiği 3 gün işimden izin alarak bahçeye gittik ve daha önce   görüştüğümüz ve randevulaştığımız budama işini yapacak ustayı beklemeye başladık.Saatler ilerledi ancak ne gelen var ne de giden.Cep telefonuna ulaşmaya çalıştığım usta bir türlü telefona cevap vermiyor.Bu şekilde 2 gün bahçede boş yere bekledik durduk.Yani anlayacağınız ustanın sözünü tutmaması nedeniyle 2  gün izin boşa gittiği gibi budama işini de yaptıramamış olduk.İlk defa söz verip de gelmeyen bir usta ile karşılaştık.Adamın bize yapacağı budama işi 1-2 günlüktü.Sanıyorum başka bir yerden daha uzun  süreli bir iş almıştı. Herşeye rağmen ben acaba ustanın başına bir felaket mi geldi diye merak ederek bir hafta sonra cep telefonundan aradım.Adam telefonda sorun var gibi bir sürü gereksiz mazeret  öne sürerek  budama işini yaptırıp yaptırmadığımı  sordu.Adamdaki pişkinliğe bak dedim kendi kendime. Ustaya hayati bir engel olmadığı sürece verdiği sözü tutmamasının çok ayıp olduğunu söyledim ve telefonu kapattım. Tabi ki sözünü tutmayan birisine iş yaptırmam artık mümkün değildi.

Ve Sonunda Aranan Kan Bulundu!

Ağaç budama yapacak usta arayışımız devam etti ve Kemalpaşa’da oturan Mehmet ÖNCÜL isimli ustanın telefonunu temin ettim. Kendisiyle görüşüp randevulaşarak geçen hafta sonu(9-10 Mart 2019 günleri) tekrar bahçeye gitmeye karar verdik. Usta ile yolda buluşup bahçeye ulaştığımızda,usta yeni dikmiş bulunduğumuz zeytin fidanlarından başlamak suretiyle ağaç budama yapmaya başlamıştı bile. ( Budamadan önce…) ( Aynı ağaç budamadan sonra…) Ustamız oldukça tecrübeli ve çalışkan birisiydi. Fidanların büyüdükçe şemsiye şeklini alması gerekiyordu. Bizim fidanlarımız henüz küçük olduğundan 2-3 makas darbesiyle şimdilik gerekli şekli almış oluyordu. Usta öğle yemek molası hariç neredeyse hiç durmadı. Cumartesi günü saat 8:30’da başlayan ağaç budama işi saat 14:00’de  yaklaşık 270 adet fidan budanmış(aralanmış) durumdaydı. ( ağaçlar olması gereken formlara kavuşmaya başladı…)

Aşılı Görünümlü Delice Fidan Sürprizi…

Biz dikimini yaptığımız tüm zeytin fidanlarının sertifikalı gemlik zeytin fidanı  olduğunu biliyorduk. Ancak usta budama yaparken 5-6 fidanın aşılı olmadığını söyledi. Bu fidanları nisan ayında aşılatmak amacıyla yanlarına kırmızı beyaz şerit bağladık ki sonradan aramayalım . Bahçedeki ağaç budama işi yaşlı ağaçlarla devam etti ve budama işi Pazar günü saat 15:00’de sona erdi. Bu arada yaşlı  ağaçlardan da bazılarının delice dedikleri aşılı olmayan ağaç olduğu anlaşıldı ve onları da nisan ayında tekrar aşılatmaya karar verdik. Bu arada çam ağaçları hariç ilk defa bahçede bulunan tüm  ağaçlara usta bir el değmiş oldu. Budama işleminden sonra ağaçlar daha serpilip gelişecek ve daha çabuk meyveye duracaktı.

Ustanın Hakkını Teslim Edelim.

Yeri gelmişken gerçek anlamda işini en iyi şekilde yapan güzel insan Mehmet ÖNCÜL ustaya da buradan tekrar teşekkür etmek isterim. Keşke iş yapan tüm insanlarda da böyle güzel iş ahlakı olsa. Söz verdiği insanları yolda bırakmasa. ( Babam budama işinden çok ustadan bahsetti tüm telefon konuşmalarımız boyunca. Sonunda gönül rahatlığıyla önerebileceğimiz bir ağaç budama ustası bulmuş olduk. Ustadan izin alırsam telefonunu da burada paylaşmayı düşünüyorum. Belki aranızda İzmir ve çevresinde olup ağaç budama işi yaptırmak isteyenler olabilir.)

Dağlarına Bahar Gelmiş Bahçemizin…

Sıra geldi birazda bahçemizdeki güzelliklerden bahsetmeye,2017/Şubat ayında dikimini yapmış olduğumuz yaklaşık 40-45 adet meyve fidanından, kayısı, erik ve badem olanlarının rengarenk çiçek açtığını gördük ve çocuklarının büyümesine tanık olan aile büyüklerinin sevinmesi gibi bizi de bir sevinç kapladı. Diğer meyve fidanları gibi  çiçek açan bu ağaçlar henüz yapraklanmamıştı ama tomurcuklar oluşmaya başlamıştı bile. 2 yıl önce dikmiş bulunduğumuz fidanlarımız artık küçük birer ağaca dönüşmüştü.   İzmir’den bahçeye ancak hafta sonu gidebildiğimiz için ağaçlarda oluşan bu güzellikleri günü gününe görememek bizi üzüyordu. Sanki bir şeyleri kaçırıyorduk. Ama iş nedeniyle şimdilik yapacak bir şeyimiz yoktu. Emeklilikte daha fazla zaman geçirecektik. Büyüyen ağaçlarımızın gölgesine oturarak kitap okuyacağımız günlere az kalmıştı. Bahçemizden yeni haberlerle buluşmak üzere, Hoşça kalın,doğayla kalın

HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER