Cevizde Gübreleme ve Sulama Nasıl Olmalı ?
Toprağımızı ceviz fidanı fidanı dikimine hazırladık. Bodur ceviz fidanlarımızı diktik. Ve bir süreliğine bahçemizden ayrı kaldık. Eğer bu “bir süre” hasat dönemine kadar olursa vahim sonuçlarla karşılaşabileceğimizi, emeklerimizin boşa çıkacağını artık biliyor olmamız lazım. Fakat o “bir süre” yi yılın Mayıs Ayına kadar diye sınırlarsak gübreleme ve sulama zamanımız gelmiş demektir.
Kasım-Mart arasında dikimini gerçekleştirmiş olduğumuz bodur ( chandler ) ceviz fidanlarımızın sürgünleri, Nisan ayı ortalarına doğru kabarmaya ve kendini göstermeye başlayacaktır. Ve bu dönemden bir süre sonra yani Mayıs ayı içerisinde ceviz fidanında sürgün temizliği ve lider bırakma işlemimizi tamamlamış olmamız gerekiyor.
Ardından sıra bodur ceviz fidanlarımız için gerçekleştireceğimiz gübreleme ve sulama faaliyetlerinin yıl bazında programlanmasına geliyor. bu aşamada dikkat etmek çekmek istediğim konu ne kadar çok sulamanın iyi sulama olmadığı gibi çok gübreninde iyi gübreleme olmadığı gerçeği. Zaten başta planlama dememizin sebebi de bu. En yüksek faydayı/verimi elde edebileceğimiz gibreleme ve sulama oranlarını belirleyip uygulama yapmak en büyük hedefimiz durumunda.
Peki bodur (chandler) cinsi ceviz fidanı için ilk yıl nasıl bir gübreleme ve sulama programı yapılmalı?
Tüm ceviz fidanlarımıza dikim aşamasında bir fincan kadar kök gübresi ve 2 kürek kadar iyi yanmış küçükbaş hayvan gübresini vermiştik. Mevsim şartlarına göre yağmurlar kesildikten takriben 1-1,5 ay sonra sulamaya başlamanın mantıklı olacağını düşündüğümüzde bu durum İzmir Kemalpaşa’da yer alan bahçemiz için sulamaya Mayıs ayının 20’sinden sonra başlayacağımız anlamına geliyor.
20 Mayıs tarihinden itibaren yapacağımız ilk 4 sulamada damla sulama sistemi aracılığıyla fidan başına 200 gram DAP ( Diamonyum Fosfat ) , 200 gr şeker gübresi (amonyum sülfat) verilmesi gerekmektedir.
Yani programı yapacak olursak; ( Fidan Başına )
20 Mayıs fidan başına 20-25lt su —- 50 gr DAP —– 50 gr Şeker Gübresi
30 Mayıs fidan başına 20-25lt su —- 50 gr DAP —– 50 gr Şeker Gübresi
10 Haziran fidan başına 20-25lt su —- 50 gr DAP —– 50 gr Şeker Gübresi
20 Haziran fidan başına 20-25lt su —- 50 gr DAP —– 50 gr Şeker Gübresi
İlk 4 sulamadan sonra DAP ve Şeker gübresiyle işimiz bitiyor ve bir sonraki aşamada gübreleme adına yapmamız gereken tek şey her 3 sulamada bir fidan başına 100ml hümik asit verilmesi olacaktır.
30 Haziran fidan başına 20-25lt su —- 100 ml Hümik Asit
10 Temmuz fidan başına 20-25lt su
20 Temmuz fidan başına 20-25lt su
30 Temmuz fidan başına 20-25lt su —- 100 ml Hümik Asit
10 Ağustos fidan başına 20-25lt su
20 Ağustos fidan başına 20-25lt su
30 Ağustos fidan başına 20-25lt su —- 100 ml Hümik Asit
Aşağıda gördüğünüz damla sulama ile gübreleme sistemidir. Çok büyük ölçekte kullanılmak zorunda olan bu sistemin görselini sadece sizlere damla sulama sisteminin muazzam bir sistem olduğunu göstermek için ekliyorum.
Eğer damla sulama sistemi bahçede mevcut değil ise bu gübreleme işlemini yapmak için yine sulama yapacağınız aynı gün fidan başına düşen ölçekte gübreyi sulandırarak fidanın köküke çok yaklaşmadan yayarak dökebilirsiniz. ( yukardaki uygulama görselinde olduğu gibi ) Yine aynı etkiyi yaratacaktır.
Bu işlemi bitirdikten sonra dikkat etmemiz gereken diğer bir konuya geçiyoruz.
Sulamayı ne zaman kesmemiz gerekiyor?
İlk yıl Bodur ceviz fidanlarımızı yaklaşık olarak 10 günde 1 olmak üzere 10-12 defa sulamamız yeterli olacaktır. 20 Mayıs’ta başladığımız sulama işlemini 30 Ağustos’ta kesmemiz gerekmektedir. ( Zorunlu edit: sıcak iklimlerde bulunan bahçelerde sulamanın kesilmesi Eylül ayının ortalarına kadar uzayabilir. Hava durumunu iyi takip etmek lazım ) Bunun sebebi ise Ağustos ayının sonunda sulama kesildikten yaklaşık 1 – 1,5 ay sonra fidanımız yapraklarını dökecektir. Böylece fidanımız Ekim ayı gelmeden tüm yapraklarını dökeceğinden sonbahar erken donlarına yakalanma riski ortadan kalkacaktır. Böylece olası bir erken don durumunda fidanımız hiç bir zarar görmeden sağlıklı bir şekilde gelişimine devam edecektir.
Fidan gelişimini hızlandırmak için bir ipucu:
Mayıs ayında yaptığımız lider bırakma işleminin üzerinden 2 ay geçtikten sonra yaklaşık Temmuz ayının ortalarında diktiğimiz bodur ( chandler ) ceviz fidanlarımızın bazılarında ceviz meyvesinin çiçeğini görme ihtimalimiz var. Fidanımızın gelişme sürecinde yaptığımız tüm gübreleme ve sulama işlemlerinin faydasının bıraktığımız liderin gelişimine gitmesini istediğimizden bu meyve çiçeklerini koparıyoruz. Eğer koparmazsak fidanımız tüm enerjisini o bir iki tane olan cevizi geliştirmek için harcayacağından, üzerinde meyve çiçeği olmayan fidanlara göre daha yavaş gelişecektir.
Bir de isterseniz bu gübreleme faaliyetleri için bir maliyet hesabı yapalım. ( 100 fidanlık bir bahçe için )
Bir yıl için 100 fidan x 200 gr DAP = 20 kg DAP gübresi – Fiyatı 40 tl
bir yıl için 100 fidan x 200 gr Şeker Gübresi = 20 kg Şeker Gübresi – Fiyatı 80 tl
bir yıl için 100 fidan x100 ml Hümik asit = 10 litre Hümik Asit – Fiyatı 90 tl
Yani toplamda 100 fidanlık bir ceviz bahçesinin gübreleme maliyeti 210 tl dolaylarında. Tabiki internetten fiyat araştırması yaptığınızda çok farklı fiyatlarla karşı karşıya kalacaksınız. Farklı özellikleriyle ayrılan çeşitler mevcut. Ben ortalamanın biraz üstünde olan gübrelerden seçimler yapmaya çalıştım.
Unutulmamalıdır ki gübreleri muhafaza edebileceğimiz yerimiz olması halinde, yüksek miktarlarda alımlar yaparak maliyetlerimizi düşürebiliriz.
İlk yıllarda maliyet geri dönüşünü sağlayamadığımızdan yani ürün alamadığımızdan bu miktar gözümüze büyüyebilir. Fakat ağacımız 7-8 yaşlarında verie yattığında ağaç başına ortalama 70 kg kaliteli, rekoltesi yüksek ürün aldığınızda yaptığınız tüm harcamalara değdiğini göreceksiniz.
Bu sistematik planlı ve gübreleme ve sulama işleminin sonucunu nezaman göreceğiz?
Malumunuz olduğu üzere eğer tohum/fide dikimi yapıp kısa sürede hasat işlemi yapmıyorsanız yani ağaç yetiştiriciliğiyle uğraşıyorsanız bu günden yarına muhteşem sonuçlar görmenizin mantık dışı olduğunu kabul etmek gerekiyor.
Emeğimizin karşılığını ancak fidanımız verime yattığında yani 7-8 yaşlarına gelidiğinde aldığımızda anlayacağız. Sistematik uygulama yapılmayan bahçelerde ağaç başına 30-40 kg hasat başarılı olarak nitelendirilirken, sizin bahçenizde ağaç başına ortalama 70-80 kg ürün almanız normal bir hal alacak. Ve bu da gerçekten muhteşem bir karşılık olacak. Buna emin olabilirsiniz.
Diğer bahçeler fidanlarının ilk dikim yıllarına dönüp sizin yaptığınız uygulmaları yapamayacaklarından hiç bir zaman sizin bahçenizin verimini yakalamaları mümkün olmayacak. Çünkü siz zaten bu sırada her yıl sistematik çalışmalarınıza devam ediyor olacaksınız. Ve emeğinizin karşılığını aldığınızdan tüm bahçe faaliyetlerinizi daha istekli yapacaksınız.
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER
- Konteyner Evimizin Detaylı İnceleme Yazısı.
- Tel Çit Uygulamamız ve Detaylı Maliyet Hesabı
- Bahçemize Elektrik Alma Hikayemiz.
- Damlama Sulama Sistemi Kurdurduk.
- 180 Tonluk Perde Beton Su Deposu Yaptırdık.
- Sıvı ve Katı Solucan Gübresi Uygulamamız.
- Bosch Elektrikli Tırpan İncelemesi
- Sırt Tipi Benzinli Tırpan İncelemesi
- Einhell Elektrikli Su Motoru İncelemesi
- 16 Litrelik Akülü İlaçlama Makinesi incelemesi
- Sondaj Etüdü Yaptırdık.
ben de şu anda antalyada ikamet ediyorum ama aslen afyonda doğdum büyüdüm yani toprakla haşır neşir olmuş biriyim lakın uzun zamandır memur olmamdan dolayı topraktan uzak kaldım ama her yıl 2 3 defa memleketim gidip ğeliyorum. küçük bir kiraz bahçem vardı gidip gelemediğimden dolayı geçen yıl yarısını kesmek zorunda kaldım. onların yerine gecenlerde 20 kök candler cinsi ceviz fidanı alıp diktim ama sanırım okuduğum kadarıyla onunda bakımı baya zormuş
tüm şirketler gerekli aydınlatıcı bilgi vermiyorlar, en iyi bilgii kendinizin işin başında fiilen uygulama ile edinmiş olduğunuz billgilerdir
Ali bey kesinlikle haklısınız. Hobi bahçesi için Kendi araştırdığımız çoğu konuda bile pratikte uygulamada farklı durumlar oluşabiliyor.
30 Ağustosta suyu kesilmesi önerisini vermişsiniz. Ancak bundan sonraki dönemde bazı bölgelerde hava sıcaklığı yüksek devam edebilmekte. Bunun sonucunda toprakta yeterli su olmadığından ağaç kışa hazırlık için topraktan gerekli bitki besin elementlerini alamayacak ve su olmadığında strese girebilir. Zorlu hava koşullarında ağaçlarımız daha hassas olacaktır. Dediğiniz yöntemi Niğde ilinde denedim ve ağustosun son haftasında suyu kestim buna rağmen sonbahar erken donlarından etkilendim.
Bu benim kendi görüşümdür. Konun uzmanı değilim sizlerinde fikrini almak isterim.
Mahir Bey merhabalar,
Yorumunuzda kesinlikle haklılık payınız var. Havaların sicak gitmesinden dolayı biz de bu sene su verme işlemini en son 16 Eylülde yaptık.
Fidan dikimini birlikte gerçekleştirdiğimiz Ziraat mühendisi arkadaşımı aradığımda normalde Ağustos sonunda sulamayı kestiğini ama bu sene sıcakların uzun süre devam etmesinden dolayı Eylül ortasına kadar kendi bahçelerinde sulamaya devam edeceğini söyledi. Bizde dediği gibi yaptık.
Malesef kendi blogum dahilhatta ve hatta profesyonel kişilerin sitelerindeki öneriler bile herkes için aynı sonuçları doğurmayabiliyor. Bunda en önemli etken iklim şartları.
Bundan sonraki yıllarda Ağustos ve Eylül aylarının gidişine göre sulamayı kesme kararını almaya çalışacağım.
Sanırım kesin yargılar yerine biraz işin içinde pişip, toprağı anlamak, ağacı dinlemek gerekiyor. Bu da sanırım uzun tecrübeler sonrasında edinilecek bir tecrübe.
Saygılar.
bende ankarada 16 donum cevız bahcesı kurdum sulamayı eylul basında kestım yınede sonuç alamadım surgunler kıs soguklarından etkılendı ilkbaharda yenıden surgun verdı ve bır yıl bosa gıttı yaptıgım arastırmalar sonucu bu yıl sulamayı ekım 15 e kadar surdurecegım bu arada eylul ayının 15 ınden sonra bu senekı surgun uçlarının 3 te bırını keserek agaç bunyesınde bulunan karbonhıdratın surgunlere tasınmasını saglayarak surgunlerın odunlaşmasını saglamıs oluyoruz bu nedenlede surgunlerın soguklardan etkılenmesının onune geçmıs oluyoruz
İlhan Bey, eylül başında suyu kesmiş ve dondan etkilenmişsiniz. Dondan etkilenmemek için daha erken suyu kesmeniz gerekmez mi? Çünkü yapraklar dökülecek ve fidan dondan zarar görmeyecek. Ama siz ekim 15 gibi çok ileri bir tarihte keseceğinizi söylüyorsunuz. Ben mi yanlış anlıyorum.
Güzel paylaşım olmuş. Başarılar diliyorum.