Hobi Bahçesi Seçiminde Öncelikler

Sonradan pişmanlık yaşamamak için hobi bahçesi ‘ni kurmak için kolları sıvayacağımız yeri seçmeden önce mutlaka hobi bahçemizden beklentilerimizi ve önceliklerimizi belirlemeliyiz. Eğer bu basamağı atlayıp, direk yer araştırmasına dalarsak; tüm araştırma boyunca ordan oraya savruluruz.

beklentilerin-belirlenmesi

Öncelikle hobi Bahçesi ile ilgili bir mevzuat, genelge olmadığı için atışın serbest olduğuna da güvenerek kişiden kişiye kapladığı alanın farklılık gösterebileceğine kimsenin itirazının olacağını sanmıyorum.

100 metrekarelik bir yazlık bahçesi de; 15 dönümlük bir çiftlik arazisi de sahibince hobi bahçesi olarak nitelendirilebilir.  Sanırım burda altı çizilmesi gereken nokta kar amacı güdülüp güdülmediği üzerine.

Araştırmalara başlarken önceliklerimizi sıralamamızda çok büyük fayda var. Çünkü Tüm bu süreçte asıl yardımcımız bu sıralamamız olacak.

Aklımıza gelebilecek bazı öncelikleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Temiz havası olan bir yer
  • Yaşadığımız şehre yakın kolayca gidilip gelinebilecek bir yer
  • Yatırımlık bir yer
  • Ev yapma iznini rahat bir şekilde alabileceğim bir yer
  • Toplu ulaşım imkanları olan bir yer
  • Uygun fiyatlı bir yer
  • Büyük/küçük bir yer
  • Yazları serin bir yer vb.. şeklinde gözlerimizi kapatıp, o hayalimizdeki “yeri” düşündüğümüzde aklımıza gelen, bizi bizden alan özellikleri bir yere yazıp sıralamalıyız.

Hobi bahçesi seçiminde sıralama yapılırken sekiz-on farklı özelliği üstünde toplamış “mucizevi” daha doğrusu “astronomik rakamlara satılan” bir yeri aramak yerine iki-üç vazgeçemeyeceğimiz kriter üzerinden hareket ederek araştırma yapmak daha mantıklı olacaktır.

Belirlediğimiz kriterlerin yol göstericiliğinde hemen hobi bahçesi yerini belirlemek için araştırmalara başlıyoruz. Örneğin “ev yapımı izni almanın kolay olduğu bir yer” bizim için önemli bir kriterse bilmemiz gereken bazı şeyler var.

Şöyle ki; alacağımız yerin ya imar izni olan bir arsa olması ya da;

  • 5 dönümden büyük olması ve sadece yüzde 5 ine ev yapabileceğimizden en az 5500 metrekare olması ( bağ evi için en fazla 250 metrekarelik bir alanı kullanabiliriz)
  • Kadastrol yola 25 metrelik cephesi olması
  • Belediye/devlet tarafından başka bir plan çerçevesinde değerlendirilmesi düşünülen bir yer olmaması gibi durumları iyice öğrenmek, sonradan yaşanacak hayal kırıklıklarının önüne geçecektir.

( Farkındayım zeytinliklerde, bağ, bahçede kısacası imar izni olmayan yerlere imar izni alma ile ilgili doyurucu bir yazı yazmalıyım. Yazıya biraz mevzuat, yönetmelikte serpiştiririz, güzel olur.)

ciftlik-kurma

Bir örnek daha vermek gerekirse; bizim önceliklerimizden birinin uygun fiyatlı bir yer olması ön planda yer alıyorsa nelere dikkat etmeliyiz? Sorusuna biraz daha fazla kafa yormamız gerekiyor. Büyük bir şehirde yaşadığımızı düşünürsek maalesef şehre yakınlarda bir yer alma ihtimalimiz çok düşük olacak. Ya da düşündüğümüzden daha küçük bir yer almamız gerekicek.

Yıllardır bahçe forumlarını ve bloglarını takip eden biri olarak çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki; küçük olsun bizim olsun diye alınan bahçelerin sahipleri dikim yapacak yer kalmadığından ya kaçak kat çıkar gibi ilginç yöntemlerle dikimler yapıyor ya da başka bir yer satın alıyor. Bu sebeple imkanlar dahilinde olabildiğince büyük bir alanın satın alınması ileride büyüyen hayallerin gerçekleşmesine fırsat tanıyacaktır.

Bu iki örnekle pekiştirdiğimizi düşündüğüm öncelik belirleme mevzusunu bu yazıya yapacağınız yorumlarla beyin fırtınasına dönüştürüp, kişisel durumlarınız için en mantıklı sonuçlara ulaşabiliriz.



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Hobi Bahçesi Seçiminde Öncelikler” için 12 yorum

  • 9 Ekim 2017 tarihinde, saat 10:08
    Permalink

    Çağlar kardeşim. Siz nasıl bir yer aldınız, ben göremedim sanırım. Nerede, kaç dönüm, toprak yapısı ve fiyatı hakkında bir bilgi verirseniz iyi olur.

    Yanıtla
    • 9 Ekim 2017 tarihinde, saat 19:59
      Permalink

      İsak Bey merhaba,

      Aşağıdaki linkden bahçemiz hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

      Saygılar
      Hobi bahçemiz

      Yanıtla
  • 21 Ağustos 2018 tarihinde, saat 23:26
    Permalink

    Merhaba Çağlar Bey,

    6 yıl Arnavutköy Belediyesinin Hobi Bahçesini kiralayıp toprakla haşır neşir olduktan sonra bende yaşlılığımda rahat edebileceğim toprakla huzur bulabileceğim bir yaşama geçmek istiyorum. Benim hayallerimi gerçekleştiriyorsunuz. Bloğunuzun müdavimi oldum. Çok teşekkürler tecrübelerinizi paylaştığınız için. Muğla taraflarından 5-6 dönüm arası bir tarla almak istiyorum. Benim araştırmalarıma göre 5250 m2 olması yeterli. Yazınızda neden 5500 demişsiniz onu anlamadım. Atladığım birşey mi var acaba?

    Bende sizin gibi hayallerimi gerçekleştirmeye başladığımda bu site için yazılar yazmak istiyorum. Ayrı bir site kurmak yerine. Kısmet benim biraz daha zamana ihtiyacım var. Sizi tebrik ediyorum.

    Yanıtla
    • 22 Ağustos 2018 tarihinde, saat 16:05
      Permalink

      Kaan bey merhaba,

      İşinizden kaynaklı eminim çok güzel tecrübeler edinmişsinizdir. Ve yine eminim ki bu tecrübelerle kendi hobi bahçenizde çok güzel çalışmalar yapıp güzel zamanlar geçireceksiniz.

      Bahsettiğiniz gibi 5250 metrekare bahçeniz olması ve bu bahçenin 25 metre yola cephesi olması mevzuata göre imar izni talebi için yeterli. Eğer bahçenizde yapacağınız tüm betonarme yapılar ( su deposu yeri, tavuk kümesi ardiye vb) 250 metrekareye sığarsa dediğiniz gibi 5250 metrekare yeterli olacaktır. Ben rahat bir yerleşim olması açısından 5500 metrekare olarak belirttim. Böylece imar izni için gelen ekip daha rahat incelemede bulunacaktır.

      Bu arada biz de önümüzdeki günlerde bahçeye imar izni için başvuru yapacagız. İmar izni aldıktan sonra tüm ayrıntılarıyla bahçeye imar izninin nadıl alınacağını bahçe blog ‘da anlatacağım.

      İlginiz için teşekkür ederim saygılar.

      Yanıtla
      • 23 Ağustos 2018 tarihinde, saat 01:23
        Permalink

        Çok teşekkür ederim hızlı geri dönüşünüz için. Bir de sizin blog bize cevap yazdığınızda emaille haber verse çok süper olacak 🙂 Umarım sorunsuz bir şekilde imar sıkıntısını çözersiniz. Takipteyim. Çok güzel bloğunuz. ?

        Yanıtla
      • 28 Ağustos 2018 tarihinde, saat 00:39
        Permalink

        Tekrar Merhaba Çağlar Bey,

        Almayı düşündüğüm tarla 5800 m2 ve iki cephesi Orman. Aşağıda anayol var asfalt. Tarlanın 34 metresi orman ile tarla arasındaki toprak yola bakıyor (o yol aşağıda asfalt yolla birleşiyor). Yani fiziksel olarak bir yol var. Ancak parsel sorgulamadan bakınca o yol, yol olarak gözükmüyor (orman). Bu durumda o yola kadastral yol diyebilir miyiz? Sizde durum nasıldı? Kadastral yol kavramı biraz karışık aslında. Anladığım kadarıyla Parsel Sorgulamada yol olarak gözüküyorsa Kadastral yol oluyor. Alıp pişman olmak istemiyorum. Belediyeye email gönderdim. Tarlada elektrik ve su yok. Yani çok masraf yapacağımın ve en az 4 sene sonra fidan ekimine geçebileceğim farkındayım (maliyetler). Ama çok beğendiğim için almak istiyorum tek sıkıntı yol. Bu konuda bilginiz var mı? Teşekkürler.

        Yanıtla
        • 3 Eylül 2018 tarihinde, saat 12:01
          Permalink

          Kaan bey, kadastrol yol kavramı olsun, imar izni olsun, bahçeye elektrik su alma olsun… Bu tür belediyelere bağlı konularda her belediyenin uygulaması farklı olabiliyor. Bizzat belediyeye gidip konuyu anlatan bir dilekçeyi evrak kayda sokmanızı ve cevap beklemenizi öneririm. Aksi halde ilerde başınız ağrıyabilir.

          Saygılar.

          Yanıtla
          • 4 Eylül 2018 tarihinde, saat 00:13
            Permalink

            Çok teşekkürler. Dediğiniz gibi yapacağım.

  • 28 Aralık 2019 tarihinde, saat 22:47
    Permalink

    hobi bahce izni nerden alabiliriz veya bu isleri yapan muhendislermi varmi 4460mk yarisini ceviz dikecem digerinide karisik meyve agac ve sebze turu kullanacam bahce icersine 35…40mk ev yapabilirmiyim

    Yanıtla
  • 5 Mayıs 2020 tarihinde, saat 22:10
    Permalink

    Çağlar Bey merhaba. Blogunuza yeni denk geldim. Çok değerli birlgiler vermişsiniz. Teşekkür ederim. Sormak istediğim şey şu; alacağımız tarlanın üzerine konteyner ev yapabilememiz için imar olayının %5 oranında olduğunu biliyorum ancak bunun için 5500m2 gibi bir alan sınırı var mıdır? Yoksa örneğin 1,5 dönümlük bir arsaya %5 oranını hesaplarsak 75m2 tabanlı bir konteyner ev yapamıyor muyuz? (Söylediğiniz su deposu vb betonarme yapıların haricinde düşünüyorum) Bir de örneğin su deposunu yerin üzerine değil de yuzey seviyesinin bir miktar altında-dışarıdan görülmeyeceği şekilde üzeri kapatılmış- yapmış olsak bir soruna neden olabileceğini öngörür müsünüz?
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • 6 Mayıs 2020 tarihinde, saat 11:46
      Permalink

      Utku bey selam,

      Yorumunuzdan anladığım kadarıyla karalar biraz karışmış. Bildiklerimi paylaşayım sizle. Ama siz bu bilgileri mutlaka teyit edin.

      Bahçenize, tarlanıza yani imarı olmayan yere ev yapabilmeniz için mutlaka 5000 metrekareden fazla olması gerekiyor. 5100 metrekare yeriniz varsa 100 metrekare ev yapabilirsiniz. En fazla 250 metrekare ev yapılabilir. Bunun için de 5250 metrekare araziniz olmalı. Kısacası 5000 metrekare yeriniz varsa oraya ev yapamazsınız.

      İkinci şart bahçenizin kadastrol yola 25 metre cephesi olması lazım.

      Üçüncü şart ise tarım ilçe müdürlüğünden tarımsal amaçlı kullanım için izin almanız lazım.

      Ayrıca bahçeniz zeytinliklerin korunması kanununa tabiyse imar iznini alamazsınız. Sadece zeytin sıkma tesisi izni alabilirsiniz.

      Ev olayı dışında kalan su deposu konusunda durum şu şekilde; derinliği 5 metreyi geçmediği sürece izin almanıza vs gerek yok. Su deposu yaptırabilirsiniz.

      Bu bilgilerin en güncelini bahçenizin bulunduğu ilçenin tarım müdürlüğü ve belediyesinden alabilirsiniz. Gerisi boştur sizi yanlış yola sevkeder. Tecrübeyle sabit 🙂

      Umarım istediğiniz yaşamı kurabilirsiniz. Saygılar

      Yanıtla
  • 6 Ağustos 2022 tarihinde, saat 18:20
    Permalink

    Merhaba, konteyner veya baraka kurabilmek için 5.000 mt2 mi olmalı 1.250 mt2 nin %5 olmaz mı?

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?