Katı Solucan Gübresi İle Yeni Fidanlarımızı Diktik!
Sevgili BahceBlog okurları merhabalar; Şubat 2017 tarihinde bahçemize dikmiş olduğumuz zeytin, ceviz ve meyve fidanlarından farklı sebeplerle maalesef bazı fireler verdik. Toplamda 260 ağaçtan verdiğimiz 15 fire yerine yeni fidanlarımızı toprakla buluşturduk. Üstelik bu fidanların dikiminde bol bol katı solucan gübresi kullanma fırsatı bulduğumuzu da belirtmek isterim.
15 Adet Yeni Meyve Fidanı Aldık!
Bahçemizde yapılan her işlemde maalesef fidanlarımız teker teker eksildi. Özellikle 180 tonluk su deposu yapımı sırasında kepçe operatörünün dikkatsizliği yüzünden 5-6 zeytin fidanımızı kaybettik. ( Betonarme 180 tonluk su deposu yapımı yazımız için tıklayınız) Önceki kayıplarla birlikte sayı 15’e ulaşınca artık yeni fidanlarımızla buluşma zamanı geldiğini düşünerek soluğu İzmir Kemalpaşa ilçesindeki Kemalpaşa Fidancılık’ta aldık. Bu fidanlıkta her türlü fidan ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz miktarda büyüklü küçüklü fidanlar mevcut. Altta resmini gördüğünüz arkadaş ailesiyle birlikte işletiyor fidanlığı.
Karışık olarak zeytin, badem, vişne vb.. türdeki fidanlarımızı aldıktan sonra fidanlarımızı doğruca bahçemize taşıdık. Biz fidanları biraz yetişkin seçmeye çalıştık. Her ne kadar ilk maliyeti biraz yüksek olsa da bize zaman kazandıracağını düşündüğümüzden böyle bir yol izlemek bizlere daha uygun geldi. Fidanlıktaki arkadaş sağolsun ufak aracımıza 15 adet yetişkin meyve fidanını güzel bir şekilde yerleştirmeyi başardı. böylece nakliye ücretinden de kurtulmuş olduk.
Sıra Geldi Katı Solucan Gübresi Tedariğine
Eylül ayından itibaren telefonda görüştüğüm Kemalpaşa’da bulunan solucan gübresi üretici firmanın sahibiyle Kasım ayında yapacağımız Fidan dikimi ve Aralık ayında yapacağımız tüm meyve ağaçlarımıza katı solucan gübresi satın alma işi için anlaşmıştık. Öncelikle yeni fidanların dikimi için ağaç başı 2-2,5 kg solucan gübresi ihtiyacımızı karşılamak ve üretim tesisini görmek için bu firmanın Kemalpaşa’daki yerine gittik. ve İki çuval ( Yaklaşık 40 Kg ) katı solucan gübresini alarak bahçemize döndük.
Katı Solucan Gübresi İle Fidan Dikimi
Sonunda yeni meyve fidanlarımızı ve katı solucan gübresi ‘ni bahçemize getirdikten sonra fida dikimine başlamanın zamanı geldi. 15 adet fidanımız için 3 gün önce açtığımız fidan çukurları sayesinden fidan dikimi işlemimizi rahat bir şekilde gerçekleştirme imkanı bulduk. Hem fidan dikimini hem çukur açma işlemini aynı güne bıraksaydık yetiştirmek imkansızdı diyebilirim. Ayrıca açtığımız fidan çukurlarının 2-3 gün havalanmasının da iyi olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle işe her fidan çukurunun başına birer adet fidan ve bu fidanları rüzgarlara karşı koruyacak olan kazıkları bırakmakla başladık.
Ardından çukurlara yaklaşık 1-,1,5 kg kadar katı solucan gübresi döktük ve gübrenin üzerini toprakla kapattık.
Sonrasında fidanlarımızın saksılarını kestik. Fidanlarımızın ölü ve saçak köklerini temizledikten sonra öncesinde gübremizi yerleştirdiğimiz çukurlara fidanlarımızı yerleştirdik ve toprakla sıkıca etrafını ve üstünü doldurup deliği kapattık. Sonrasında fidanların dibine 1’er kg kadar solucan gübresi serpip can sularını verdik.
Ve en son olarak fidanlarımızın rüzgardan etkilenmemesi ve düzgün bir formda gelişmesi için yanlarına birer adet kazık çakıp bez iple fidanlarımızı bağladık.
İlginçtir nedense ailecek fidan diktiğimiz günlerde zaman çok çabuk geçiyor ve işlem her ne kadar zorlu olsa da fazlasıyla güzel zaman geçiriyoruz. Umarım fidanlarımız emeklerimizi boşa çıkarmaz ve 2020 nisan ayında güzel çiçeklerini bizlerden esirgemezler.
Sizlerin huzurunda buradan anne ve babama doğa adına teşekkür etmek istiyorum. İstedikleri bir sahil kasabasında ihtiyaçlarını görecek boyutlarda bir yazlık alıp keyif çatma imkanları olmasına rağmen alışılmışın dışında bir şey yaparak bu bahçe işine giriştiler. Yaklaşık 250 fidan ve 60 büyük ağaç ile 2017 Şubat ayından beri kendilerinden beklenmeyecek bir eforla baş edebiliyorlar. Ve en önemlisi de bunu büyük bir görev bilinciyle tek başlarına hallediyorlar. Bizlerin ve gelecekteki torunlarına, doğaya olan katkılarından dolayı tüm bu emekleri için ikisine de sonsuz teşekkürler.
HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER
- Konteyner Evimizin Detaylı İnceleme Yazısı.
- Tel Çit Uygulamamız ve Detaylı Maliyet Hesabı
- Bahçemize Elektrik Alma Hikayemiz.
- Damlama Sulama Sistemi Kurdurduk.
- 180 Tonluk Perde Beton Su Deposu Yaptırdık.
- Sıvı ve Katı Solucan Gübresi Uygulamamız.
- Bosch Elektrikli Tırpan İncelemesi
- Sırt Tipi Benzinli Tırpan İncelemesi
- Einhell Elektrikli Su Motoru İncelemesi
- 16 Litrelik Akülü İlaçlama Makinesi incelemesi
- Sondaj Etüdü Yaptırdık.
Hayırlısı olsun kardeşim fidanların bende bayramlı köyünden yakın zamanda bi yer aldım bu yaz prefabrik ev yaptırmayı düşünüyorum sonrasında senin geçtiğin yollardan gecicem bana iyi bir klavuz oluyorsun sevgilerle
Serkan bey merhaba,
bahçenizdeki fidanlarınız şimdiden hayırlı olsun. Umarım tecrübelerimiz işinize yarar bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamazsınız. Yaptığınıuz çalışmalarınızı kaleme alıp okuyucularla paylaşmak isterseniz bahceblog@gmail.com adresine gönderirseniz yayınlamaktan zevk alırım saygılar